Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 14:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιρλανδία: Αντιτίθεται στα σχέδια της Ε.Ε. για τον εταιρικό φόρο 

Η Ιρλανδία φορολογεί τις εταιρείες με έναν από τους μικρότερους συντελεστές στην Ευρώπη

Ιρλανδία: Αντιτίθεται στα σχέδια της Ε.Ε. για τον εταιρικό φόρο 

Την πρόθεση να αντιταχθεί σε μεγάλο μέρος των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ενιαίο εταιρικό φορολογικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε γνωστό η Ιρλανδία διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της χώρας, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες χώρες μέλη που θα είναι σκεπτικές αναφορικά με τον ενιαίο εταιρικό φόρο. 

Χθες Τρίτη η Κομισιόν ενέκρινε τα σχέδια για ένα φορολογικό καθεστώς το οποίο δεν θα επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους μέσω εταιρειών «κέλυφος», ή να απολαμβάνουν ευνοϊκή φορολόγηση στα κράτη μέλη. 

«Κατανοώντας τα περισσότερα από αυτά που έχει προτείνει η Κομισιόν, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία θα αντιταχθώ και έχω σημαντικές ανησυχίες. Υπάρχουν αρκετές χώρες εντός της Ε.Ε., οι οποίες θα έχουν τις ίδιες ανησυχίες με την Ιρλανδία σε σχέση με τα σημεία αυτά», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία φορολογεί τις εταιρείες με έναν από τους μικρότερους συντελεστές στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει προσελκύσει τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Microsoft, να εγκατασταθούν εκεί. Πρόσφατα το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Apple, στο πρόστιμο ύψους 13 δισ. δολαρίων που της είχε επιβληθεί για μη καταβολή φόρων στην Ιρλανδία. 

Στο μεταξύ σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη, οι εισαγωγές αγαθών από τη Μεγάλη Βρετανία υποχώρησαν κατά 31% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση (και 38% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019), ένα ποσοστό ωστόσο σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς, όταν οι κανόνες για το εμπόριο μετά το Brexit τέθηκαν σε ισχύ, από τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Τον Ιανουάριο οι εισαγωγές «βούλιαξαν» κατά 65% και κατά 53% τον Φεβρουάριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News