Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 20:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ενέκρινε το ενιαίο εταιρικό φορολογικό καθεστώς εντός της Ε.Ε. 

Τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να επέλθει συμφωνία στον ΟΟΣΑ

Κομισιόν: Ενέκρινε το ενιαίο εταιρικό φορολογικό καθεστώς εντός της Ε.Ε. 

Στην έγκριση του σχεδίου για ένα ενιαίο εταιρικό φορολογικό καθεστώς στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κι ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να επιβάλουν τους σχετικούς φορολογικούς κανόνες, σε μια εποχή όπου οι διασυνοριακές εταιρικές συναλλαγές ειδικότερα μέσω του διαδικτύου, είναι η νέα κανονικότητα. 

Βάσει των προτάσεων της Κομισιόν, οι μεγάλες εταιρείες που επιχειρούν στην Ε.Ε., θα πρέπει να δημοσιοποιούν τους πραγματικούς τους φορολογικούς συντελεστές, ούτως ώστε να διασφαλισθεί περισσότερο η διαφάνεια, ενώ θα υπάρξουν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής που επιτυγχάνεται μέσω των εταιρειών «κέλυφος».

«Ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τη φορολογία στην Ευρώπη», ανέφερε με δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα οικονομικά θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι. «Καθώς οι οικονομίες μας μεταβαίνουν σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα φορολογικά μας συστήματα, να προσαρμοστούν δηλαδή στις προτεραιότητες του 21ου αιώνα».

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου», προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον έσοδα για να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους, μετά το πλήγμα που υπέστησαν από την πανδημία και η εταιρική φορολόγηση έχει καταστεί ένας από τους πρωταρχικούς στόχους, μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες οι εταιρείες απολάμβαναν ευνοϊκά φορολογικά συστήματα.

Τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να επέλθει συμφωνία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφορικά με ένα σύστημα κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο θα αφορά το πού θα φορολογούνται οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως οι Google, Amazon και Facebook και με ποιον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.

Στόχος του ΟΟΣΑ είναι να αποτρέψει τις κυβερνήσεις να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές, προκειμένου να προσελκύουν επενδύσεις, όπως και να δημιουργήσει ένα σύστημα φορολόγησης για τα κέρδη των εταιρειών στις χώρες όπου δημιουργούν τα έσοδά τους και όχι στη χώρα όπου ανοίγουν παραρτήματα, για να απολαμβάνουν ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση.  

Το σχέδιο του ΟΟΣΑ προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει την αναλογία χρέους – μετοχικού κεφαλαίου, προτρέποντας τις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους μέσω ιδίων κεφαλαίων παρά εκδίδοντας χρέος.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία του ΟΟΣΑ, ως ακρογωνιαίο λίθο για να καταφέρει να εφαρμόσει ένα ενοποιημένο σύστημα εταιρικής φορολόγησης σε ολόκληρη την Ε.Ε. 

Η EuroCommerce, η οποία αντιπροσωπεύει τους ευρωπαϊκούς κλάδους της χονδρικής και της λιανικής, χαιρέτισε το σχέδιο, λέγοντας ότι τα διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα αποτελούν σημαντικό βάρος στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του οικοσυστήματος μας και της οικονομίας στο σύνολό της, χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που να ταιριάζει σε αυτήν», ανέφερε σε δήλωσή της η EuroCommerce.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News