Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 20:10
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Η Βρετανία θα δείξει το δρόμο για αύξηση του εταιρικού φόρου παγκοσμίως;

Η Βρετανία θα δείξει το δρόμο για αύξηση του εταιρικού φόρου παγκοσμίως;

Yπό αμφισβήτηση θέτουν, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, τη λογική της μείωσης των εταιρικών φόρων τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα που συσσωρεύθηκαν, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έσπευσαν σε μέτρα στήριξης των οικονομιών τους.

Η Βρετανία ενδεχομένως να αποτελέσει αύριο Τετάρτη την πρώτη χώρα, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών της Ρίσι Σούνακ αναμένεται να ανακοινώσει μικρή αύξηση του εταιρικού φόρου στον προϋπολογισμό του 2021, σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστεί μέρος των επιπτώσεων από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο 19%, το ποσοστό εταιρικής φορολόγησης της Βρετανίας είναι απο τα χαμηλότερα μεταξύ των 37 πιο εύπορων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 23%. Από τη δεκαετία του 1980, οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιά θα έχει τους πιο ελκυστικούς εταιρικούς φόρους, προκειμένου να προσελκύσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Από το 2000, όταν ο ΟΟΣΑ άρχισε να συλλέγει τα στοιχεία για τον εταιρικό φόρο, το μέσο ποσοστό υποχώρησε σε πολλές χώρες κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας ιστορικά χαμηλά.

«Τώρα, μία αύξηση του φόρου επί των εταιρικών κερδών θα συνιστούσε μία στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την τάση των τελευταίων 35 ετών, η οποία καθοδηγήθηκε από την προσπάθεια των χωρών να προσελκύσουν επενδυσεις», λέει ο Μάικλ Ντεβερό του Center for Business Taxation στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Βρετανία θα δείξει το δρόμο για αύξηση του εταιρικού φόρου παγκοσμίως;-1

Στην περίπτωση της Βρετανίας, ο Ντεβερό εφιστά την προσοχή να μην προχωρήσει σε αύξηση του εταιρικού φόρου, καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός στο μέτωπο της εταιρικής φορολόγησης παραμένει έντονος ακόμη και στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αύξηση. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιστρέψει την πολιτική φορολογικών μειώσεων του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο πρώτο έτος της θητείας του μείωσε τον φόρο των αμερικανικών επιχειρήσεων στο 21% από 35%. Τώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δηλωσε ότι ένας υψηλότερος εταιρικός φόρος θα βοηθούσε στην χρηματοδότηση στρατηγικών επενδύσεων στον χώρο της βιομηχανίας.

Οι συζητήσεις ήρθαν στο προσκήνιο την ώρα που 140 κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας έως τα μέσα του έτους για τη θέσπιση ενός παγκόσμιου κατώτατου εταιρικού φόρου, ο οποίος εκτιμάται, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ότι θα κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα ο συντελεστής εταιρικής φορολόγησης της Ιρλανδίας, στο 12,5%.

Η Ιρλανδία, η οποία άντλησε πέρυσι 11,8 δισ.ευρώ σε εταιρικούς φόρους, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως από πολλές χώρες για αθέμιτη φορολογική πολιτική σε μία προσπάθεια να προσελύσει πολυεθνικές. Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, τότε το Δουβλίνο υπολογίζει ότι τα εν λόγω έσοδα θα μειωθούν έως και 2 δισ.ευρώ ετησίως.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News