Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 19:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εταιρεία στην οποία τους μισθούς ορίζουν οι συνάδελφοι και όχι οι διευθυντές

Οι μισθοί αποφασίζονται τρεις φορές τον χρόνο σε ειδικές συναντήσεις

Η εταιρεία στην οποία τους μισθούς ορίζουν οι συνάδελφοι και όχι οι διευθυντές

Μία εταιρεία λογισμικού δοκιμάζει εδώ και χρόνια μία ριζοσπαστική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζει την αμοιβή των υπαλλήλων της. Η 10Pines επιλέγει, όπως λέει, τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες, επιτρέποντας ακόμη και το να καθορίζουν οι υπάλληλοι τους μισθούς των συναδέλφων τους. 

Ο Άριελ Ουμάνσκι αποφάσισε να απορρίψει την προτεινόμενη αύξηση μισθού της τάξης του 7% τον Δεκέμβριο του 2020. Αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να το δικαιολογήσει ενώπιον των συναδέλφων του. Ήταν η δεύτερη φορά σε πέντε χρόνια που είχε αρνηθεί αύξηση στην 10Pines. 

«Ένιωσα εκτεθειμένος βλέποντας ότι θα έπαιρνα ίδια ή και περισσότερα χρήματα από ανθρώπους που πίστευα ότι είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις» εξηγεί στο BBC.

Οι μισθοί αποφασίζονται τρεις φορές τον χρόνο σε ειδικές συναντήσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στην Αργεντινή. Από τη διαδικασία εξαιρούνται μόνο οι νεοπροσλαμβανόμενοι για τον πρώτο χρόνο. Οι υπάλληλοι (ή μέντορές τους) μπορούν να ζητήσουν ανοιχτά αύξηση, η οποία στη συνέχεια συζητείται. Σύμφωνα με την εταιρεία κανείς έως τώρα δεν έχει διαμαρτυρηθεί ότι αδικήθηκε από συναδέλφους του. 

Η 10Pines είναι μία τεχνολογική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 και σήμερα απασχολεί 85 υπαλλήλους. Δημιουργεί λογισμικό για μεγάλους πελάτες, μεταξύ των οποίων είναι τα Starbucks και τα Burger King. Κάθε χρόνο το 50% των κερδών της μοιράζεται στο προσωπικό. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News