Business & Finance Δευτέρα 12/04/2021, 13:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα είναι η Ιρλανδία ο μεγάλος χαμένος από τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο;

Θα είναι η Ιρλανδία ο μεγάλος χαμένος από τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο;

Η Ιρλανδία είναι άκρως επιτυχυμένη στην προσέλκυση αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών με άκρως ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες, γεγονός που την έχει φέρει σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα φαίνεται να μπαίνει στο στόχαστρο και της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Η Google έχει τα κεντρικά γραφεία των διεθνών δραστηριοτήτων της στην Ιρλανδία και σύντομα θα αποκτήσει και νέα χώρο σε ιρλανδικό έδαφος. Το Facebook, η Tripadvisor και η Airbnb είναι επίσης μεταξύ των εταιρειών που έχουν επιλέξει τη χώρα για την έδρα των διεθνών δραστηριοτήτων τους, ενώ το ενδεχόμενο αυτό εξετάζει και η Stripe. Πέρυσι οι Ιρλανδοί ιδρυτές της αμερικανικής εταιρείας ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ιρλανδία. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, υπάρχει κίνδυνος αυτή η ροή των επενδύσεων από τις ΗΠΑ να στερέψει ξαφνικά, καθώς ο Τζο Μπάιντεν προωθεί μία μεγάλη αλλαγή στους παγκόσμιους φορολογικούς κανόνες. 

Τα τελευταία 20 χρόνια η Ιρλανδία είχε ένα απλό μήνυμα: επενδύστε εδώ και θα φορολογηθείτε μόλις με 12,5% για τα κέρδη σας. Την ίδια ώρα ο εταιρικός φόρος στη Βρετανία είναι 19%, στη ΓΕρμανία 30% και στον Καναδά 26,5%. Αν όμως περάσει η πρόταση Μπάιντεν για έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο, το ιρλανδικό πλεονέκτημα μπορεί πολύ γρήγορα να χαθεί. Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν, έχει προτείνει ο συντελεστής για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο που θα πληρώνουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό να είναι στο 21%. Στο εσωτερικό θα φορολογούνται με συντελεστή 28%. 

Για τον Μπάιντεν ο στόχος αυτός είναι στις κορυφαίες προτεραιότητες, αφού θέλει να αυξήσει άμεσα τα φορολογικά έσοδα στα αμερικανικά ταμεία και θέλει να το πετύχει αυτό χωρίς να δει «διαρροές» προς χώρες όπως η Ιρλανδία. 

Για να δούμε όμως τι ακριβώς θα σημαίνει ένας παγκόσμιος φόρος για την Ιρλανδία και άλλες χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, θα πρέπει πρώτα να δούμε εάν όντως αυτός θα είναι πάνω από 20% καθώς και άλλες λεπτομέρειες για το πώς θα υπολογίζεται σε ποια χώρα θα πληρώνει η κάθε εταιρεία. Στη διαδικασία εμπλέκονται 139 χώρες, οπότε οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολη υπόθεση. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News