Business & Finance Τρίτη 6/04/2021, 21:14
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Αντιρρήσεις από Ιρλανδία στον προτεινόμενο κατώτατο εταιρικό φόρο των ΗΠΑ

Αντιρρήσεις από Ιρλανδία στον προτεινόμενο κατώτατο εταιρικό φόρο των ΗΠΑ

Σε ένα κοινό μέτωπο, Γερμανία και Γαλλία χαιρέτισαν τη δέσμευση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, να υπάρξει συνεργασία για τη θέσπιση ενός κατώτατου εταιρικού φόρου, χαρακτήριζοντάς την ως ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτελέσει ορόσημο. Τη θέση αυτή όμως δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Ιρλανδία, που παραδοσιακά έχει χαμηλούς φόρους. 

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να αποθαρρυνθούν οι μεγάλες πολυεθνικές από το να δηλώνουν τα κέρδη τους σε χώρες χαμηλής φορολόγησης, ανεξαρτήτως από το εάν αντλούν τα έσοδά τους από τις χώρες αυτές. Παρότι, η Γέλεν άφησε ανοικτό το επίπεδο του κατώτατου εταιρικού φόρου στις προσεχείς διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητά να κυμανθεί στο 21%, ανεξαρτήτως από την χώρα από την οποία οι επιχειρήσεις αντλούν τα κέρδη τους, από το σημερινό 10,5%. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς ανέφερε ότι η όποια συμφωνία για τον κατώτατο εταιρικό φόρο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον τρόπο φορολογησης των διασυνοριακών δραστηριοτήτων από τους ψηφιακούς τεχνολογικούς γίγαντες, το οποίο αποτελεί το δεύτερο βασικό σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρινό Λεμέρ, ο οποίος μίλησε για μία ιστορική ευκαιρία. Ωστόσο, ο προτεινόμενος αμερικανικός κατώτατος εταιρικός φόρος είναι υψηλότερος από το 12,5% που συζητά ο ΟΟΣΑ και ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο σημερινός φορολογικός συντελεστής της Ιρλανδίας. 

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον τρόπο με τον οποίο ο παγκόσμιος κατώτατος φόρος θα μπορούσε να επηρεάσει μία μικρότερη οικονομία, όπως η Ιρλανδία, η οποια έχει επιλέξει το μοντέλο της χαμηλής φορολόγησης για να προσελκύει διεθνείς επενδύσεις. 

Η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Μαγδαλένα Αντερσον δήλωσε από την πλευρά της ότι επίτευξη συμφωνίας είναι «ένα μακρύ ταξίδι», που σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνο για να επιτευχθεί.   
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News