Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα στις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης από τις αγορές των Χριστουγέννων 

Ανάσα στις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης από τις αγορές των Χριστουγέννων 

Με καλύτερο του αναμενομένου ρυθμό επιταχύνθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, παίρνοντας μεγάλη ώθηση από τις χριστουγεννιάτικες αγορές στα είδη ένδυσης και στα υποδήματα, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. 

Βάσει των στοιχείων οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, έτρεξαν με ρυθμό 2% κατά τον τελευταίο μήνα του 2020, σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 0,6%. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο να σημειώσουν άνοδο 1,6%. 

Ανάσα στις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης από τις αγορές των Χριστουγέννων -1

Οι πωλήσεις των ρούχων και των υποδημάτων ενισχύθηκαν κατά 12,4% σε μηνιαία βάση, αντισταθμίζοντας έτσι τη συρρίκνωση κατά 7% στις πωλήσεις των ηλεκτρικών ειδών και των επίπλων και τη μικρότερη πτώση στα προϊόντα εξοπλισμού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα βιβλία, στα φαρμακευτικά είδη και στις αγορές στο διαδίκτυο. 

Αντίστοιχα η ενίσχυση 5,6% των λιανικών πωλήσεων στα τρόφιμα, ποτά και στον καπνό, απορρόφησαν τη μείωση στις πωλήσεις των καυσίμων. 

Ωστόσο όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, υπήρξε ευρείας κλίμακας ανομοιομορφία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης αναφορικά με την εικόνα του λιανεμπορίου. 

Στη Γαλλία φερειπείν εκτινάχθηκαν κατά 22,3%, στο Βέλγιο ενισχύθηκαν κατά 15,9% και στην Ιρλανδία κατά 11,4%. Στον αντίποδα βουτιά πραγματοποίησαν σε Ολλανδία, Γερμανία και Δανία, καταγράφοντας υποχώρηση 10,9%, 9,6% και 8% αντίστοιχα. 

Για την Ελλάδα δεν ήταν διαθέσιμα τα στοιχεία, με τις λιανικές πωλήσεις να έρχονται από τον Νοέμβριο έχοντας συρρικνωθεί κατά 6,2%. 

Ανάσα στις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης από τις αγορές των Χριστουγέννων -2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News