Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 14:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο 

Κατέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο 

Περαιτέρω επιβράδυνση καταγράφηκε στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης στην έναρξη της νέας χρονιάς, απόρροια της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων τα οποία εφάρμοσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας. 

Σύμφωνα  με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα Τετάρτη η IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Ιανουάριο (ελαφρώς υψηλότερα από την προκαταρκτική ανάγνωση του δείκτη στις 47,5 μονάδες), από τις 49,1 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Ο κλάδος των υπηρεσιών παραμένει «βαρίδι» στον σύνθετο ΡΜΙ, καθώς για άλλον ένα μήνα υποχώρησε από τις 46,4 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 45,4 μονάδες, εφόσον όπως έδειξαν και τα στοιχεία της Δευτέρας ο μεταποιητικός κλάδος είχε έναν ισχυρό μήνα με την τιμή του δείκτη να διαμορφώνεται στις 54,8 μονάδες ( από 54,7).

Με τον κλάδο εστίασης να υπολειτουργεί, τον κλάδο φιλοξενίας ακινητοποιημένο και τους χώρους ψυχαγωγίας κλειστούς, οι υπηρεσίες για άλλον ένα μήνα πληγώθηκαν βάναυσα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών, έκανε βουτιά στις 41,7 μονάδες τον Ιανουάριο, από τις 48 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, σε Γαλλία και Γερμανία παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα (46,7 και 47,3 αντίστοιχα), ενώ και στην Ιταλία που σημείωσε άνοδο από τις 39,7 μονάδες του Δεκεμβρίου στις 44,7 μονάδες, εντούτοις ο υποδείκτης παρέμεινε αρκετά μακριά από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. 

«Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης άρχισε τη νέα χρονιά με κατεβασμένη ταχύτητα», δήλωσε η Μέλανι Ντεμπόνο της Capital Economics.

«Με τα προγράμματα εμβολιασμού να αντιμετωπίζουν προβλήματα και τις νέες μεταλλάξεις να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, η ανάκαμψη που αναμένουμε στο τέλος του β΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους, μάλλον θα αντιμετωπίσει καθοδικούς κινδύνους».
Όπως έδειξαν και τα χθεσινά στοιχεία το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,7% το δ΄ τρίμηνο του 2020 και κατά 6,8% στο σύνολο της περυσινής χρονιάς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News