Business & Finance Σάββατο 23/01/2021, 21:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Orange: Συμφωνία ύψους 2,7 δισ. ευρώ για πώληση του 50% της επιχείρησης οπτικών ινών

Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσονται τα δίκτυα οπτικών ινών στη Γαλλία

Orange: Συμφωνία ύψους 2,7 δισ. ευρώ για πώληση του 50% της επιχείρησης οπτικών ινών

Σε συμφωνία με ομάδα επενδυτών κατέληξε ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Orange, να πουλήσει το 50% της θυγατρικής επιχείρησης Orange Concessions την οποία ίδρυσε με σκοπό να αναπτύξει και να τοποθετήσει το δίκτυο οπτικών ινών στις αγροτικές περιοχές, μια συμφωνία αξίας 2,7 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει το Bloomberg η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά από παρόμοιες συμφωνίες τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, που στόχο έχουν να διαμοιρασθεί το κόστος της ανάπτυξης των δικτύων οπτικών ινών στις αγροτικές περιοχές.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι Caisse des Depots, CNP Assurances και EDF Invest θα αποκτήσουν το 50% της Orange Concessions, με την Orange να διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης, το οποίο και θα της επιτρέψει να ανακτήσει τον έλεγχο και να ενοποιήσει τη θυγατρική της στο μέλλον.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, στοχεύει στη μείωση του κόστους για την ανάπτυξη των συνδέσεων στα δίκτυα οπτικής ίνας στις αραιοκατοικημένες περιοχές και στη δημιουργία αξίας από τις υποδομές των δικτύων, όπως υπογραμμίζει η Orange. Η κοινοπραξία θα καταστεί ο κορυφαίος πάροχος οπτικών ινών για τις οικιακές συνδέσεις στη Γαλλία, με περισσότερες από 4,5 εκατ. προγραμματισμένες ή υπό κατασκευή συνδέσεις.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων δύμβουλος της Orange Στεφάν Ρισάρντ, η συμφωνία θα επιτρέψει στην Orange να συνάψει νέα συμβόλαια για δίκτυα με τις τοπικές αρχές και να συμμετάσχει στην ενοποίηση της αγοράς.

Η σύμπραξη αυτή είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα παρόμοιων κινήσεων στα δίκτυα οπτικών ινών, μεταξύ των παρόχων, των συνταξιοδοτικών ταμείων (που αποσκοπούν σε υψηλότερες αποδόσεις) και των επενδυτών που επικεντρώνονται στα έργα υποδομής.

Αυτές οι συμπράξεις έχουν προκύψει από την πρόθεση της κυβέρνησης να έχει πρόσβαση το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γαλλίας, σε ευρυζωνικά δίκτυα μεγάλης ταχύτητας.

Τον Νοέμβριο του 2019, η θυγατρική κατασκευάστρια υποδομών για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της Altice, SFR FttH και μια κοινοπραξία επενδυτών, μεταξύ άλλων οι OMERS, Allianz Capital Partners και AXA Investment Partners, κατέβαλαν 1 δισ. ευρώ για την διαχειρίστρια δικτύων οπτικών ινών Covage. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News