Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 21:33
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ευρωπαϊκό σχέδιο για επενδύσεις 50 δισ.ευρώ σε τεχνολογία επεξεργαστών

Ευρωπαϊκό σχέδιο για επενδύσεις 50 δισ.ευρώ σε τεχνολογία επεξεργαστών

Επενδύσεις ύψους 50 δισ.ευρώ σε τεχνολογία επεξεργαστών σχεδιάζουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να στηρίξουν την ευρωπαϊκή παραγωγή, όπως ανακοίνωσε η Γερμανία. 

Γερμανία, Γαλλία και 17 ακόμη χώρες της Ε.Ε. ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επενδύσουν σε τεχνολογίες επεξεργαστών και ημιαγωγών, που αποτελούν βασικό εξάρτημα συσκευών που παρέχουν σύνδεση με το internet και στον τομέα επεξεργασίας δεδομένων, σε μία προσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να ανταγωνιστούν την Ασία και τις ΗΠΑ.  

Το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών αξίας 440 δισ.ευρώ κυμαίνεται γύρω στο 10%, με την Ε.Ε. να αναγκάζεται να στηρίζεται στην προμήθεια επεξεργαστών από άλλες χώρες. Η εξάρτησή της για επεξεργαστές και τα ανταλλακτικά τους από άλλες χώρες έγινε ιδιαίτερα αισθητή κατά την περίοδο του κορωνοϊού. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ανέφερε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λεμέρ πως το ευρωπαϊκό αυτό σχέδιο θα ενθαρρύνει επενδύσεις ύψους 50 δισ.ευρώ στην βιομηχανία επεξεργαστών. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι οι εταιρείες θα συμβάλουν με το 60% έως 80% των συνολικών επενδύσεων, με τις κρατικές επιδοτήσεις από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να κυμαίνονται από 20% έως 40%. 

Οι εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών με τη μεγαλύτερη παρουσία στη Γερμανία, οι Infineon Technologies και η GlobalFoundries, δέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόταση Αλτμάιερ. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε εκπρόσωπος της Infineon, η Κομισιόν και οι χώρες μέλη θα πρέπει να δράσουν άμεσα και να προωθήσουν το σχέδιο καθώς θα συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, καθιστώντας την πιο ανθεκτική σε γεωπολιτικές προκλήσεις. 

Και η Global Foundries, που εδρεύει στις ΗΠΑ αλλά έχει μεγάλη βάση παραγωγής στη Δρέσδη, ανακοίνωσε ότι θέλει να συμμετέχει στο σχέδιο για την προώθηση τεχνολογιών στον τομέα των μικροελεκτρονικών και των συστημάτων επικοινωνίας. 

Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να ζητήσουν επιδοτήσεις αποστέλοντας τα επενδυτικά τους σχέδια στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ως την 1η Μαρτίου. Εν συνεχεία, η Κομισιόν θα εξετάσει τα σχέδιά τους και θα λάβει τελική απόφαση τους μήνες που θα ακολουθήσουν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News