Business & Finance Τρίτη 16/03/2021, 19:40
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Πόσα έχουν ξοδέψει οι μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Πόσα έχουν ξοδέψει οι μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Η Γαλλία έχει στηρίξει μέχρι στιγμής τις επιχειρήσεις της με το ποσό των 155,36 δισ.ευρώ, μόλις το ένα-τέταρτο από το σύνολο των 544 δισ.ευρώ που αφιερώθηκε μέχρι στιγμής από τις χώρες της Ε.Ε. για τη στήριξη του επιχειρείν, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην τρίτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

Η Ε.Ε. ενέκρινε βοήθεια, ύψους 2,96 τρισ.ευρώ, η οποία ζητήθηκε από τις κυβερνήσεις για να στηρίξουν τους κλάδους αγροτικών προϊόντων, ταξιδίων και τουρισμού, καθώς και επιχειρήσεις από διάφορους άλλους κλάδους. Ομως, έχουν καταβληθεί μόλις τα 544 δισ.ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το 3,9% του ΑΕΠ της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν που αφορούν την περίοδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020 έως τα τέλη του ιδίου έτους και τα οποία αναφέρονται σε άμεσες επιδοτήσεις, δάνεια και εγγυήσεις ή άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Η βοήθεια που εγκρίθηκε για τη Γερμανία εκπροσώπησε το 53% του συνόλου των 2,96 τρισ. ευρώ, γεγονός που πυροδότησε ανησυχίες μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσδίσει στις επιχειρήσεις της αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η Ιταλία, από τις χώρες που επλήγησαν τα μέγιστα από την κρίση της πανδημίας, απορρόφησε μέχρι στιγμής 107,9 δισ.ευρώ ήτοι το 19,8% της συνολικής βοήθειας που της δόθηκε, βάζοντάς την στη δεύτερη θέση μετά τη Γαλλία. Στην τρίτη θέση η Γερμανία με 104,25 δισ.ευρώ, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 90,8 δισ.ευρώ.

Εάν όμως η βοήθεια υπολογιστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χώρας, τότε η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 7,3%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 6,4% και η Ιταλία με 6%.

moneyreview.gr με στοιχεία από Reuters 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News