Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 23:00
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Ιταλία έχασε από τον κορωνοϊό πληθυσμό αντίστοιχο με αυτόν της Φλορεντίας

Η Ιταλία έχασε από τον κορωνοϊό πληθυσμό αντίστοιχο με αυτόν της Φλορεντίας

Η Γερμανία κατάφερε να κάνει τη διαφορά, έστω και μικρή, και να παρουσιάσει αύξηση των γεννήσεων τους μήνες Δεκέμβριο του 2020 και τον φετινό Ιανουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. 

Ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, παρουσίασαν απότομη μείωση στον αριθμό των γεννήσεων τους παραπάνω δύο μήνες – εννέα μήνες αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού – η Γερμανία φαίνεται ότι κατάφερε να απορροφήσει την κρίση. 

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, καταγράφησαν 182.000 γεννήσεις το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, που σημαίνει αύξηση 0,8% από την αντίστοιχη περίοδο 2019/20. Ωστόσο, το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης αποτυπώνεται τα μέγιστα στα στοιχεία των υπόλοιπων χωρών: η Ιταλία έχασε μία αναλογία του πληθυσμού της αντίστοιχη με ολόκληρο τον πληθυσμό της Φλωρεντίας το 2020 καθώς πέρυσι έχασαν τη ζωή τους περισσότερα άτομα από κάθε άλλο έτος από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με το ποσοστό των νέων γεννήσεων να είναι το χαμηλότερο εδώ και έναν αιώνα. 

Ιδιαίτερα αποθαρρυντικά και τα νούμερα στη Γαλλία, όπου το ποσοστό των γεννήσεων μειώθηκε 5% τον Φεβρουάριο μετά τις ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου. Στην Ιταλία, ποσοστό των γεννήσεων μειώθηκε κατά 21,6% το Δεκέμβριο, ενώ στην Ιαπωνία 20% το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. 

Επίσης, ακόμη χειρότερα, η Κομισιόν προέβλεψε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι ο πληθυσμός της Ευρωζώνης στις ηλικίες εργασίας θα είναι κατά 8% μικρότερος έως το 2040, με την αναλογία των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών να αυξάνεται από 21% το 2019 στο 30% έως το 2050. Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία προβλέπεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην αναλογία των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών. 

Ο Μαρσέλ Αλεξάντροβιτς, κορυφαίος οικονομολόγος της Jefferies, εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον επιπλέον 12 έως 18 μήνες προτού τα ποσοστά γεννήσεων ανακάμψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι γυναίκες και οι νέοι είναι μεταξύ αυτών που επλήγησαν χειρότερα από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News