Business & Finance Κυριακή 7/02/2021, 22:07
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Τί θα γίνουν οι μικρές επιχειρήσεις όταν θα φύγει το δίκτυ ασφαλείας;

Τί θα γίνουν οι μικρές επιχειρήσεις όταν θα φύγει το δίκτυ ασφαλείας;

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μικροί επιχειρηματίες σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν επιβιώσει μόνο και μόνο από το κρατικό χρήμα. «Βρισκόμαστε σε απεγνωσμένη κατάσταση. Ο τραπεζικός μου λογαριασμός έχει αδειάσει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια και η επιχείρησή μου βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Η κρατική χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής, δεν διανείμεται σωστά και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις», αναφέρει ο Πασκάλ Νατσάρι, ο οποίος έχει μία μικρή επιχείρηση στον χώρο της εστίασης στο κέντρο της Φλωρεντίας. 

Η οικονομία της Ευρωζώνης διολίσθησε σε διπλή ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 0,7% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και πτώση ρεκόρ 6,8% καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. 

Ωστόσο, η επώδυνη αυτή εικόνα δεν αντικατοπτρίζεται στα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης στην Ευρωζώνη, καθώς μειώθηκε σημαντικά μετά το ζενίθ της πανδημίας τον περυσινό Μάρτιο και παραμένει έκτοτε σε χαμηλότερα επίπεδα. Απόδειξη τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη που πτώχευση μειώθηκε κατά ένα-πέμπτο στο τρίτο τρίμηνο του 2020 από την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 είχε υποχωρήσει επίσης 41%.  

Ο βασικός λόγος βεβαίως είναι τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανήσει οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες από την κρίση της πανδημίας. 

Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, δεσμεύθηκαν να δαπανήσουν επιπλέον 3,1 τρισ.δολάρια, το ένα τρίτο του συνολικού ΑΕΠ τους, συμπεριλαμβανομένων δανειακών εγγυήσεων, επιδοτήσεων για την κάλυψη των μισθών εκατομμυρίων εργαζομένων σε αναστολή εργασίας και κρατικών πακέτων διάσωσης επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Ωστόσο, ο Νατσάρι αναφέρει ότι η κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για την κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, φθάνει με καθυστέρηση και δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πτώση 60% των εσόδων του εστιατορίου του. «Δεν είμαστε σε θέση να καλύψουμε τρέχοντα έξοδα, όπως το ηλεκτρικό, το νερό και το φυσικό αέριο. Ορισμένοι δεν έχουν τα χρήματα ούτε για το ενοίκιο ή για να κάνουν αγορές. Αυτοί που επιβιώνουν σήμερα, το κάνουν μόνο και μόνο για να καταρρεύσουν αύριο», λέει χαρακτηριστικά. 

Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση έχει δαπανήσει περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση ως αναλογία του ΑΕΠ της σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι ο δεύτερος γύρος των lockdowns έχει αφήσει ανοικτές «πληγές». 

Πολλές γερμανικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις και δυσκολίες στην εξασφάλιση της κρατικής βοήθειας. Οι εταιρικές χρεοκοπίες στη Γερμανία αυξήθηκαν ξανά τον περυσινό Νοέμβριο και Δεκέμβριο μετά από μία μακρόχρονη περίοδο συνεχούς πτώσης. Επίσης, αρκετά ξενοδοχεία πτώχευσαν τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των Sofitel στο Βερολίνο, Nordport Plaza στο Αμβούργο και μίας αλυσίδας 10 ξενοδοχείων Holiday Inn Express και Crowne Plaza. 

H Dehoga, η γερμανική ένωση ξενοδοχείων και εστιατορίων, εκτιμά ότι ο τζίρος στους συγκεκριμένους κλάδους μειώθηκε 47% πέρυσι, ενώ πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ένα-τρίτο των μελών της σκέφτονται να εγκαταλείψουν. «Πολλές επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη τη βοήθεια του περυσινού Νοεμβρίου που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στις 28 Οκτωβρίου του 2020», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ένωσης. 

Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι επιχειρήσεις αγγίζουν πλεόν τα όρια της Ε.Ε. ως προς την κρατική βοήθεια. Υπουργοί από Δανία, Αυστρία και Τσεχία ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες να αυξήσουν το όριο των 80.000 ευρώ στις άμεσες επιχορηγήσεις. 

Η ένωση ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρώπης, Euler Hermes, εκτιμά ότι οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης θα αυξηθούν 29% εφέτος μετά την πτώση 17% το 2020, με τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 73%, να καταγράφεται στην Ιταλία. «Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Ευρώπη θα ξεμείνει εφέτος από ρευστό»,αναφέρει ο Μαξίμ Λεμέρλ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών για χρεοκοπίες της Euler Hermes. «Οι επιχειρήσεις ζόμπι στον τομέα φιλοξενίας, λιανικής, μεταφορών, ψυχαγωγίας και θεάματος θα καταρρεύσουν πολύ γρήγορα, ακόμη και εάν τα μέτρα στήριξης αποσυρθούν με πολύ αργό ρυθμό», εξηγεί. 

Στη Γαλλία, λιγότερες κατά ένα-τρίτο επιχειρήσεις υπέλαβαν αίτηση για χρεοκοπία στη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, χάρη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αναστολής των υποχρεώσεών τους, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας. Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση εξακολουθεί να ανησυχεί ότι αρκετές επιχειρήσεις μπορεί να καταρρεύσουν και την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ δήλωσε ότι το Παρίσι σκέφτεται να μετατρέψει μέρος των δανειακων εγγυήσεων ύψους 130 δισ.ευρώ σε επιχειρήσεις. 

Στην Ελλάδα, οι τράπεζες έχουν δώσει μορατόρια αναστολής καταβολής δόσεων στο ένα-πέμπτο των εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν χορηγήσει. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχει δηλώσει ότι «ποτέ δεν ξέρεις τί πρόκειται να συμβεί όταν λήξει αυτή η βοήθεια και αυτό θα είναι η επόμενη δοκιμασία». Πολλά θα εξαρτηθούν, όπως είπε, από τον ρυθμό ανάπτυξης.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News