Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 14:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: «Ναι» στις περισσότερες αγορές πράσινων ομολόγων με προκαθορισμένα όρια

ΕΚΤ: «Ναι» στις περισσότερες αγορές πράσινων ομολόγων με προκαθορισμένα όρια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να κατευθύνει τις αγορές ομολόγων προς περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον, όπως υποστήριξε σήμερα Τρίτη το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ, ωστόσο όπως τόνισε σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του ρυθμιστή στην αγορά ομολόγων, αναφορικά με τις πράσινες επενδύσεις. 

Ως μέρος της αναθεώρησης της στρατηγικής της, η ΕΚΤ εξετάζει αν θα πρέπει να κατευθύνει τις αγορές ομολόγων σε πιο «πράσινα» περιουσιακά στοιχεία, ή κατά κάποιο τρόπο να «επιβάλλει» ποινές στις πιο ρυπογόνες επενδύσεις. 

Στο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών η ΕΚΤ έχει διαθέσει περισσότερα από 280 δισ. ευρώ για να αγοράσει εταιρικά ομόλογα προκειμένου να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά, ωστόσο δέχεται έντονη κριτική ότι οι αγορές της επωφελούν δυσανάλογα τις ρυπογόνες εταιρείες καθώς αγοράζει περισσότερους τίτλους χρέους αυτών των εταιρειών, σε σχέση με αυτών που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. 

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση των Financial Times, ο Κνοτ που είναι και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, τόνισε ότι «είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η δικιά μου προτίμηση θα ήταν να μην ορίσουμε εμείς πως θα κατανείμουμε τις αγορές μας, αλλά με κάποιο τρόπο να τεθούν τα όρια αυτά εκτός του περιβάλλοντος των κεντρικών τραπεζών, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να πραγματοποιούμε τις αγορές μας». 

Όπως σημείωσε η ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στη δημιουργία νέων μεθόδων, ωστόσο θα χρειασθεί περισσότερη σαφήνεια από τις εταιρείες, ενώ και οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τους κλιματικούς κινδύνους στις αξιολογήσεις τους. 

«Υπάρχει το ενδεχόμενο της μη σωστής αξιολόγησης, όπως και της αστοχίας της αγοράς και θα μπορούμε να έχουμε μια σωστή αξιολόγηση αναφορικά με τους κλιματικούς κινδύνους, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα δεδομένα και περισσότερη πληροφόρηση. Αυτός είναι και ο λόγος που στηρίζουμε την εναρμόνιση των προτύπων αναφορικά με τα στοιχεία που παρέχουν οι εταιρείες», συμπλήρωσε ο Κνοτ. 

Επί του παρόντος οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ γίνονται βάσει της αναλογίας της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, ωστόσο πολλοί αξιωματούχοι της συμπεριλαμβανομένης και της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής που θα είναι πιο ουδέτερη σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News