Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 20:28
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H EKT καλείται να εξηγήσει πως αξιολογεί τις συνθήκες χρηματοδότησης

H EKT καλείται να εξηγήσει πως αξιολογεί τις συνθήκες χρηματοδότησης

Οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ καλούνται να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπως αποκάλυψε το Reuters επικαλούμενο τέσσερις πηγές.

Η ΕΚΤ δεσμεύθηκε να διατηρήσει “τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης” για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομιας από την κρίση του κορωνοϊού χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς τις υπολογίζει, όπως αναφέρουν οι τέσσερις πηγές. Το ζήτημα αυτό αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, καθώς καθορίζει το μέγεθος των αγορών ομολόγων που θα αγοράσει η κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματα ΡΕΡΡ, το οποίο έδωσε την αφορμή για φημολογίες μετά τη λεκτική της ΕΚΤ ότι δεν υφίσταται ανάγκη να το χρησιμοποιήσει πλήρως.

Οι διαμορφωτές πολιτικής της θα πραγματοποιήσουν ένα σεμινάριο στη συνεδρίαση του Μαρτίου (10-11) όπου θα συζητήσουν ποιές ενδείξεις θα πρέπει να παρακολουθούν, εάν θα τις παρακολουθούν όλες ή κάποιες μεμονωμένα και πώς θα το επικοινωνούν όλο αυτό, επισημαίνουν οι πηγές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν πεισθεί όλοι οι διαμορφωτές πολιτικής για τα οφέλη χρήσης κάποιων συγκεκριμένων στοιχείων-“δεικτών”, καθώς αυτό θα τους “δέσει τα χέρια” και δεν θα μπορούν να εστιάζουν στις πιέσεις που ενδεχομένως να δημιουργούνται σε ορισμένες οικονομίες, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε μία πηγή. Προβληματισμό εκφράζουν και κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής για το εάν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται αυτές οι πληροφορίες. Eκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters. 

Tην ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε νέες δηλώσεις σήμερα, είπε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει εάν ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει κατ΄ιδίαν τηλεφωνήματα με τους επενδυτές μετά τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας. Ο Λέιν είχε προβεί σε ιδιωτικές συζητήσεις με οικονομολόγους από τις μεγαλύτερες τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες μετά από τις περισσότερες συνεδριάσεις της ΕΚΤ στη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με ημερολόγιά του, γεγονός που έκανε πολλούς να συμπεράσουν ότι ο χρόνος που επέλεξε να κάνει αυτές τις συναντήσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν σε άνιση και ιδιοτελή διανομή των πληροφοριών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News