Business & Finance Τρίτη 9/03/2021, 19:45
ΕΚΤ

EKT: Οριακή αύξηση των εβδομαδιαίων αγορών ομολόγων

EKT: Οριακή αύξηση των εβδομαδιαίων αγορών ομολόγων

Μόλις που αύξησε τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, πυροδοτώντας νέες αμφιβολίες ως προς την πρόθεση της ΕΚΤ να συγκρατήσει την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων και να στηρίξει τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις. 

Στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 5 Μαίου, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα αξίας 18,2 δισ.ευρώ στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ. Ωστόσο και πάλι οι αγορές της ΕΚΤ παραμένουν κατά πολύ χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο, εκπροσωπώντας μία αύξηση μόλις 7,7% από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ ανέρχονται στα 19,7 δισ.ευρώ εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο από το Μάρτιο του 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα, σύμφωνα με τη UniCredit βασιζόμενη στα στοιχεία της ΕΚΤ. 

Τα στοιχεία ενδεχομένως να πυροδοτήσουν νέες αμφισβιλίες για το εάν τελικά η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να κρατήσει το κόστος δανεισμού κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς το θέμα της μεγαλύτερης παρέμβασης στις αγορές εν όψει της συνεδρίασης της Πέμπτης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η πιο δυνατή έως τώρα φωνή που ζήτησε άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ με αύξηση των αγορών ομολόγων, μαζί με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα, υποστηρίζουν ότι η άνοδος των αποδόσεων δεν δικαιολογείται με βάση τα οικονομικά θεμελιώδη και συνεπώς υπονομεύει την ανάκαμψη.

Την άποψή τους όμως δεν συμμερίζονται όλα τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, με τον τελευταίο μάλιστα να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και να δηλώνει ότι η άνοδος των αποδόσεων μπορεί να είναι και καλοδεχούμενη, εάν αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης. 

Ο Στέφεν Μπόου, αναλυτής της IFR, αναφέρει ότι τα στοιχεία διευκολύνουν τη ζωή της Κριστίν Λαγκάρντ, της προέδρου της ΕΚΤ, εν όψει της συνεδρίασης της Πέμπτης, παρότι παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα ως προς την αύξηση του ρυθμού αγορών ομολόγων, παρά τις λεκτικές παρεμβάσεις των προηγούμενων εβδομάδων. 

Κύριο ζητούμενο είναι το μήνυμα που θα στείλει η ΕΚΤ στις αγορές για τις αποδόσεις των ομολόγων. 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters   
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News