Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 15:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα οχήματα της Tesla αποκλείονται από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κίνας 

Τα οχήματα της Tesla αποκλείονται από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κίνας 

Στα αυτοκίνητα της Tesla απαγορεύθηκε να εισέρχονται στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κίνας ή σε στρατιωτικούς οικισμούς, καθώς το Πεκίνο ανησυχεί για τα ευαίσθητα δεδομένα που καταγράφονται στις κάμερες που βρίσκονται στα οχήματα, για την οπισθοπορεία ή το παρκάρισμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με γνώση επί του θέματος, οι κινεζικές στρατιωτικές αρχές εξέδωσαν εντολή, με την οποία συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων Tesla να σταθμεύουν τα οχήματά τους έξω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο αποκλεισμός αυτός που αφορά και τους στρατιωτικούς οικισμούς, είναι απόρροια των ανησυχιών ότι η αμερικανική αμιγώς ηλεκτροκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία συλλέγει ευαίσθητα δεδομένα από τις ενσωματωμένες κάμερες στα αυτοκίνητά της, με τέτοιο τρόπο που η κινεζική κυβέρνηση δεν μπορεί να τον κατανοήσει ή να τον ελέγξει. 

Σύμφωνα με την εντολή οι κάμερες και οι αισθητήρες ενδεχομένως να αποκαλύψουν την τοποθεσία των αυτοκινήτων και γι αυτό το λόγο αποκλείονται από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια εμπιστευτικών στρατιωτικών πληροφοριών. 

Για την Tesla η εντολή αυτή σίγουρα θα της επιφέρει κάποιους τριγμούς, καθώς στην Κίνα τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων και ηλεκτρικών οχημάτων διαθέτει εργοστάσιο όπου κατασκευάζει τα μοντέλα Model 3 και Model Y.

Το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές έχουν εκδόσει τη συγκεκριμένη εντολή μόνο για τα αυτοκίνητα της Tesla έγκειται στο γεγονός ότι οι κάμερες της Tesla καταγράφουν τα δεδομένα τα οποία με τη συναίνεση των ιδιοκτητών η εταιρεία τα χρησιμοποιεί για τη βελτίωση της αυτόνομης οδήγησης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Έλον Μασκ περί των 2.000 ιδιοκτητών έχουν συναινέσει για τη συλλογή των δεδομένων, ωστόσο κανείς από αυτούς δεν προέρχεται από την Κίνα. Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα της Tesla είναι που πυροδότησε τον προβληματισμό στο Πεκίνο. 

Η προσπάθεια του Bloomberg να αποσπάσει κάποια σχόλια τόσο από τις κινεζικές στρατιωτικές αρχές όσο και από την Tesla δεν βρήκε ανταπόκριση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News