Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 15:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Χαμηλότερα έσοδα από τόκους το 2024 για τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα

JP Morgan: Χαμηλότερα έσοδα από τόκους το 2024 για τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα

Χαμηλότερα από το προσδοκώμενο έβαλε τον πήχυ η JP Morgan για τα φετινά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), όσο ο τραπεζικός κλάδος και τα χρηματιστήρια ετοιμάζονται για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέχρι το τέλος του έτους. 

Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει έσοδα από τόκους ύψους 89 δισ. ευρώ, υψηλότερα μεν από την προηγούμενη εκτίμηση για 88 δισ., αλλά χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 90,68 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι το 2022 και το 2023, οι αμερικανικές τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη-ρεκόρ λόγω της πρωτοφανούς σύσφιγξης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία «ρίχτηκε» στη μάχη του πληθωρισμού. Έτσι, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα κέρδη από τόκους ως βαρόμετρο για τις μελλοντικές τους επιδόσεις. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, εξέφρασε ανησυχίες, παρά την αυξανόμενη αισιοδοξία των τελευταίων μηνών, σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μεγάλης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. «Πολλοί οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να είναι ευνοϊκοί. Ωστόσο, κοιτώντας παρακάτω, είμαστε σε επιφυλακή για μία γκάμα σημαντικών αβέβαιων δυνάμεων», όπως οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και η ποσοτική χαλάρωση.

Τα συνολικά έσοδα του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 9% στα 41,93 δισ. δολάρια, τα κέρδη κατά 6% στα 13.42 δισ. και τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 11% στα 223,2 δισ. δολάρια. 

Συρρίκνωση και στη Wells Fargo

Αποτελέσματα δημοσίευσε σήμερα και η Wells Fargo, της οποίας η κερδοφορία συρρικνώθηκε κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης χρέους ανέβηκε και η ζήτηση από τους δανειολήπτες μειώθηκε. Τα έσοδα από τόκους (NII) υποχώρησαν κατά 8% στα 12,23 δισ. δολάρια.

Συνολικά, η τράπεζα επανέλαβε ότι τα NII υπολογίζεται πως θα διολισθήσουν κατά 7-9% φέτος. 

Πάντως, σημαντικός παράγοντας για τις μελλοντικές επιδόσεις των τραπεζών θα είναι οι προβλέψεις για τα επιτόκια δανεισμού. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιτάχυνε περισσότερο από το προσδοκώμενο τον Μάρτιο και ως αποτέλεσμα οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα καθυστερήσει την πρώτη μείωση επιτοκίων δανεισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Έπεσε η κερδοφορία της Citigroup

Χαμηλότερη κερδοφορία κατέγραψε η Citigroup το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε επίσης σήμερα, λόγω υψηλότερων αποζημιώσεων για απολύσεις εργαζομένων και συγκράτησης χρημάτων για την ανανέωση του κρατικού ταμείου ασφάλισης καταθέσεων.

Τα καθαρά κέρδη διολίσθησαν στα 3,4 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο έναντι 4,6 δισ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν 2% χαμηλότερα στα 21,1 δισ. δολάρια.

«Αυτοί οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν εύκολοι», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος, Jane Fraser. «Κάθε άλλο. Οι αλλαγές που κάναμε είναι οι μεγαλύτερες που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει, βάζοντάς μας σε πλεονεκτική θέση και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά μας», τόνισε,

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Τσουνάμι» χρεών 2 τρισ. απειλεί τις αμερικανικές τράπεζες

ΗΠΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών

ΗΠΑ: Σε κρίση ο «σωτήρας» της τραπεζικής κρίσης του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News