Business & Finance Πέμπτη 7/03/2024, 21:46
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών

ΗΠΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών

Ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 18%, προειδοποιούν οι ρυθμιστικές αρχές, παρότι η New York Community Bank (NYCB) σταθεροποιήθηκε αντλώντας περισσότερο από 1 δισ.δολάρια από εταιρεία του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στηβ Μνούτσιν. 

Δώδεκα μήνες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που κλόνισε ολόκληρη την τραπεζική αγορά των ΗΠΑ, τα πρόσφατα προβλήματα της NYCB υπογραμμίζουν πόσο ευάλωτοι έχουν γίνει ορισμένα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των αδύναμων αμερικανικών τραπεζών έχει αυξηθεί από οκτώ σε 52 τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 – πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από την κατάρρευση της SVB. 

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των πιστωτικών καρτών και στις αποπληρωμές των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με την FDIC, και βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δεκαετίας. Η πρόεδρος της FDIC, Martin Gruenberg, ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι πληθωριστικές πιέσεις, η μεταβλητότητα στην αγορά και οι κίνδυνοι στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ συνιστούν σημαντικές προκλήσεις για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. 

Η NYCB, τράπεζα μεσαίου μεγέθους με ενεργητικό άνω των 100 δισ.δολαρίων, η οποία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα της FDIC, βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας της μεγάλης έκθεσής της στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων, αφότου διπλασίασε το μέγεθός της τους τελευταίους 18 μήνες μέσω δύο πυροσβεστικών συμφωνιών με ανταγωνιστικές τράπεζες. 

Η μετοχή της ενισχύθηκε σήμερα μετά την ανακοίνωση της νέας διοίκησης ότι η τράπεζα σκοπεύει να διαφοροποιηθεί από τα δάνεια σε συγκροτήματα διαμερισμάτων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Υόρκης μετά τον αυστηρό έλεγχο στα ενοίκια

Η FDIC δεν κατονομάζει τις προβληματικές τράπεζες που παρακολουθεί και οι οποίες είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Το συνολικό ενεργητικό των προβληματικών τραπεζών στη λίστα της ανερχόταν στα τέλη του 2023 στα 66 δισ.δολάρια ή στο 0,2% του συνολικού τραπεζικού συστήματος. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News