Business & Finance Παρασκευή 1/03/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

NYCB: Εντοπίστηκαν προβλήματα σε πιστωτικούς ελέγχους – Διορισμός νέου CEO

NYCB: Εντοπίστηκαν προβλήματα σε πιστωτικούς ελέγχους – Διορισμός νέου CEO

H New York Community Bancorp (NYCB) ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε «σημαντική αδυναμία» στον τρόπο με τον οποίο καταγράφει τους κινδύνους στα δάνεια προς την αγορά εμπορικών ακινήτων, απομείωσε την αξία επιχειρήσεων που αγόρασε τα προηγούμενα έτη και αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο για να αντεπεξέλθει σε όλη αυτή την αναστάτωση. Η μετοχή της βούλιαξε. 

Ο Αλεσάντρο ΝτιΝέλο θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου άμεσα, διαδεχόμενος τον Τόμας Κανγκέμι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου. Η εταιρεία δεν θα ανταποκριθεί στην προθεσμία για την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της καθώς ενισχύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της. 

Η αδυναμία η οποία συνδέεται με τους εσωτερικούς ελέγχους των δανείων, είναι αποτέλεσμα αναποτελεσματικής εποπτείας, αποτίμησης κινδύνους και παρακολούθησης των δραστηριότητων. Επίσης, η εταιρεία επιβαρύνθηκε με το ποσό των 2,4 δισ.δολαρίων από προηγούμενες συναλλαγές. 

Η μετοχή της βούλιαξε 20% με αποτέλεσμα απο τις αρχές του έτους έως σήμερα οι απώλειες να φθάνουν το 63%. 

Η ανακοίνωση αναζωπυρώνει ένα δράμα που ξέσπασε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η εταιρεία, κορυφαίος δανειστής σε εταιρείες ακινήτων της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ότι βάζει στην άκρη ρευστό προκειμένου να καλύψει προβληματικά δάνεια. Έκτοτε, οι επενδυτές της περιφερειακής αυτής τράπεζας ανησυχούν, εστιάζοντας στο εάν τα συγκροτήματα διαμερισμάτων μπορούν να αποφέρουν αρκετά έσοδα για να συνεχίσουν τις αποπληρωμές δανείων τους από τη στιγμή που η Νέα Υόρκη έκανε πιο αυστηρούς τους ελέγχους στα ενοίκια το 2019. 

NYCB’s Outsized Exposure to NYC Multifamily Rent Regulations

Bank may have to set aside more reserves, Wedbush says

Source: Wedbush Securities

Από τις νέες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η αδυναμία στους ελέγχους είναι το πιο ανησυχητικό, αναφέρει ο αναλυτής της Piper Sandler, Mark Fitzgibbon, o οποίος υποβάθμισε τη σύστασή του για τη μετοχή σε ουδέτερη από overweight. 

«Χωρίς αμφιβολία, η κατάσταση μοιάζει λίγο αβέβαιη στην NYCB αυτή τη στιγμή. Φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν επιπλέον θέματα που ενδεχομένως να προκύψουν καθώς η νέα ηγεσία θα σφίξει τα λουριά», προσέθεσε. 

Ένας κίνδυνος είναι ότι το πιστωτικό κόστος θα είναι υψηλότερο για περισσότερο διάστημα, λέει ο αναλυτής Steve Moss της Raymond James. 

Η NYCB ανακοίνωσε πάντως ότι δεν αναμένει ότι οι αδυναμίες θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην πρόβλεψή της για πιστωτικές ζημίες. Η τράπεζα διόρισε επίσης την Παρασκευή τον George F. Buchanan διευθύνοντα σύμβουλο κινδύνου και την Colleen McCullum διευθύνουσα σύμβουλο ελέγχου. Οι προκάτοχοι αυτών των στελεχών εγκατέλειψαν τις θέσεις τους τους μήνες πρoτού η τράπεζα μειώσει το μέρισμά της και βάλει στην άκρη αποθεματικά έναντι μελλοντικών απωλειών δανείων στα τέλη Ιανουαρίου.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
 
 
Διαβάστε επίσης:
 
 
 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News