Business & Finance Πέμπτη 1/02/2024, 21:42
BUSINESS & FINANCE

Προειδοποιήσεις στην αγορά ακινήτων πλήττουν τράπεζες, από Νέα Υόρκη έως Τόκιο

Προειδοποιήσεις στην αγορά ακινήτων πλήττουν τράπεζες, από Νέα Υόρκη έως Τόκιο

Η αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων βρίσκεται σε αναστάτωση από την αρχή της κρίσης της πανδημίας. Ωστόσο, η New York Community Bancorp και η ιαπωνική Aozora Bank υπενθύμισαν ότι ορισμένοι πιστωτικοί όμιλοι μόλις τώρα αρχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες. 

Η απόφαση της New York Community Bancorp να κόψει το μέρισμά της και τα αποθεματικά της οδήγησε τη μετοχή της σε βουτιά ρεκόρ 38% σήμερα Τετάρτη, με την πτώση να παρασέρνει τις μετοχές σε χαμηλό 23 ετών σήμερα Πέμπτη. Οι ρευστοποιήσεις εξαπλώθηκαν σε Ασία και Ευρώπη, ενώ η Aozora με έδρα το Τόκιο υποχώρησε περισσότερο από 20% μετά την προειδοποίηση για ζημίες στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων και το σήμα της γερμανικής Deutsche Bank για υπερτετραπλασιασμό των προβλέψεών της για επισφάλειες στο αμερικανικών real estate. 

H ανησυχία αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη πτώση των αποτιμήσεων στην αγορά εμπορικών ακινήτων σε συνδυασμό με τη δυσκολία πρόβλεψης των επισφαλειών. Οι ρίζες του προβλήματος έγκειται στη στροφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην τηλεργασία και στην απότομη άνοδο των επιτοκίων, που έκαναν πιο ακριβή την αναχρηματοδότηση του χρέους για τους προβληματικούς δανειολήπτες. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Barry Sternlicht προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η αγορά γραφείων οδεύει σε ζημίες ύψους άνω των 1 τρισ.δολαρίων. 

Για τις τράπεζες, αυτό σημαίνει αύξηση των περιπτώσεων στάσεων πληρωμής χρέους καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ή να πωλήσουν το ενεργητικό τους. 

«Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που η αγορά πρέπει να λάβει υπόψη. Οι ισολογισμοί των τραπεζών δεν έχουν υπολογίσει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες του real estate που δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στη λήξη τους», αναφέρει ο Harold Bordwin, της Keen-Summit Capital Partners LLC στη Νέα Υόρκη. 

Η Moody’s εξετάζει εάν θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της New York Community Bancorp στη βαθμίδα junk μετά τις τελευταίες εξελίξεις. 

Μέχρι τα τέλη του 2025, οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με λήξεις χρέους από την αγορά εμπορικών ακινήτων ύψους 560 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Trepp. Οι περιφερειακές τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην αγορά αυτή και θα πληγούν πιο σοβαρά από τις μεγαλύτερες τράπεζες επειδή στερούνται των μεγάλων χαρτοφυλακίων σε πιστωτικές κάρτες ή δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής που θα μπορούσαν να απορροφήσουν το δυσμενή αντίκτυπο. 

Ο δείκτης KBW για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες βούλιαξε 6% την Τετάρτη, στην χειρότερη επίδοση από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank πέρυσι το Μάρτιο. Ο δείκτης υποχώρησε επιπλέον 3,2% σήμερα Πέμπτη. 

Τα γραφεία καθοδηγούν την πτώση στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ

Οι τιμές έχουν βουλιάξει στις περισσότερες κατηγορίες ακινήτων

Source: Green Street

Τα δάνεια στην εμπορική αγορά ακινήτων εκπροσωπούν το 28,7% του ενεργητικού στις μικρότερες τράπεζες συγκριτικά με το μόλις 6,5% στις μεγαλύτερες τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan Chase & Co.

«Γίνεται σαφές ότι ο δεσμός μεταξύ εμπορικών ακινήτων και περιφερειακών τραπεζών συνιστά κίνδυνο για το 2024 και εάν υπάρξουν ρωγμές, αυτές θα γίνουν στην αγορά εμπορικών ακινήτων, στέγης και τραπεζών», αναφέρει ο Justin Onuekwusi της St. James’s Place.

Η New York Community Bancorp, η οποία αγόρασε πέρυσι τμήμα της Signature Bank, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το 8,3% των δανείων της για την κατασκευή διαμερισμάτων ενέχουν υψηλό κίνδυνο αθέτησης πληρωμών. 

Η κατάσταση αυτή ασκεί πιέσεις στις τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αγορά εμπορικών ακινήτων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Bafin: Καλεί τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για επισφάλειες

Προειδοποίηση JP Morgan: Έρχεται κρίση τους επόμενους 6-12 μήνες

Κλυδωνισμοί στην παγκόσμια αγορά εμπορικών ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News