Business & Finance Τετάρτη 24/01/2024, 21:43
BUSINESS & FINANCE

Bafin: Καλεί τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για επισφάλειες

Bafin: Καλεί τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για επισφάλειες

Οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη μέρος από τα πρόσφατα μεγάλα κέρδη για να καλύψουν πιθανές στάσεις πληρωμών χρέους από πελάτες, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων εξακολουθεί να πιέζει την οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρυθμιστικής αρχής της χώρας.

Ο τραπεζικός κλάδος γνώρισε απροσδόκητα κέρδη το 2023 καθώς οι δανειστές αποκόμισαν τα οφέλη από τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών διατηρώντας παράλληλα τα επιτόκια των καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αλλά το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο πότε η Federal Reserve των ΗΠΑ, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Αν και οι οικονομίες ήταν εκπληκτικά ανθεκτικές μπροστά στα αυξανόμενα επιτόκια δανεισμού, πολλοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν προειδοποιήσει ότι ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής (η οποία είναι πιο γνωστή ως BaFin) είπε ότι ενώ το σοκ από τις αυξήσεις των επιτοκίων έχει «απορροφηθεί στα τραπεζικά βιβλία», ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.

«Οι δυσκολίες που προκύπτουν από αυτό το περιβάλλον των επιτοκίων για τους πελάτες του τραπεζικού τομέα – είτε στον τομέα των ακινήτων είτε στην πραγματική οικονομία – δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως αισθητές. Δεν θα είναι εύκολο να επαναλάβουμε την κερδοφορία του 2023 και το 2024 παρότι τα επιτόκια παραμένουν ιστορικά υψηλά».

Οι περιπτώσεις αφερεγγυότητας θα αυξηθούν 

Η οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι βρίσκεται σε ύφεση και η Γερμανία ειδικότερα προβλέπεται να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη ύφεση, έχοντας συρρικνωθεί κατά 0,3% σε ετήσια βάση το 2023, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια υποβαθμίζουν την ανάπτυξη.

Ωστόσο, πολλές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αυξήσει σημαντικά τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια. Ο επικεφαλής της Bafin είπε ότι η αγορά θα πρέπει να αναμένει ότι θα αυξηθούν φέτος και ορισμένοι μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για επισφαλή δάνεια το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

«Έχουμε δει πράγματα να συμβαίνουν στην αγορά εμπορικών ακινήτων, τα οποία ίσως είχαμε προβλέψει εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα γίνονται αντιληπτά και υπό αυτή την έννοια τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο το 2023».

 

 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News