Business & Finance Δευτέρα 13/11/2023, 21:00
ΒUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Έρχεται περισσότερος «πόνος» στα εμπορικά ακίνητα

Γερμανία: Έρχεται περισσότερος «πόνος» στα εμπορικά ακίνητα

Η κορυφαία εποπτική αρχή των τραπεζών της Γερμανίας προειδοποίησε ότι οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι με μεγάλα ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα περιμένουν μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς οι αποτιμήσεις για τέτοιου είδους ενεργητικό αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω.

Τα σημερινά προβλήματα των επενδυτών και των κατασκευαστών ακινήτων σημαίνουν ότι θα επιδιώξουν να πωλήσουν περισσότερα ακίνητα, επεκτείνοντας την ύφεση σε μία ευρύτερη κατηγορία ενεργητικού, δήλωσε ο Μαρκ Μπράνσον, πρόεδρος της BaFin, σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα.

«Αυτή η αγορά, ειδικά στα γραφεία και στο λιανικό εμπόριο, θα παραμείνει υπό μεγάλη πίεση και θα οδηγήσει σε απώλειες τις τράπεζες», είπε ο Μπράνσον.

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν στην άκρη χρήματα για ζημιές από δάνεια εμπορικών ακινήτων, καθώς οι εταιρείες ακινήτων όπως η Adler Group έχουν συσσωρεύσει βουνό χρέους όταν τα επιτόκια ήταν ακόμη αρνητικά. Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν τις δυσκολίες που πλήττουν την «αυτοκρατορία» του Αυστριακού μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο, η οποία περιλαμβάνει κορυφαία εμπορικά ακίνητα από το Αμβούργο έως το Βερολίνο και το Μόναχο.

Τα εμπορικά ακίνητα είναι μία από τις κατηγορίες ενεργητικού που επλήγησαν περισσότερο από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν αύξηση του κόστους δανεισμού και αλλαγές που ξεκίνησαν στην πανδημία. Ο κλάδος βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος και «ξηρασία» συμφωνιών για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε εάν οι αξίες που καταγράφουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο δανείων τους είναι ακριβείς.

Ο Μπράνσον είπε ότι ενώ οι εξελίξεις στα εμπορικά ακίνητα δεν θα πυροδοτήσουν κρίση, οι τράπεζες με υψηλότερα ανοίγματα στον κλάδο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες. Δεν κατονόμασε καμία τράπεζα ή εταιρεία ακινήτων.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Τόμας Γκρος, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Landesbank Hessen-Thueringen, είπε ότι τα εμπορικά ακίνητα βρίσκονται αντιμέτωπα με απομείωση της αξίας τους και υψηλά κόστη αναχρηματοδότησης.

«Αυτή η φάση δεν είναι ζήτημα εβδομάδων και μηνών», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. «Υποθέτουμε ότι αυτό θα εκτείνεται προς το 2025, άρα τους επόμενους 12 έως 18 μήνες».

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

S&P: Τα παλιά γραφεία απειλούν τις τράπεζες – Μεγάλη η έκθεση στην Ελλάδα

Κρυμμένη ωρολογιακή βόμβα: Επενδυτής του Big Short βλέπει νέα καταστροφή στα ακίνητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News