Business & Finance Πέμπτη 6/04/2023, 12:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυμμένη ωρολογιακή βόμβα: Επενδυτής του Big Short βλέπει νέα καταστροφή στα ακίνητα

Κρυμμένη ωρολογιακή βόμβα: Επενδυτής του Big Short βλέπει νέα καταστροφή στα ακίνητα

Τουλάχιστον μία δεκαετία αφότου η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων «γονάτισε» το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ένας από τους επενδυτές του best seller βιβλίου «The Big Short» για την κρίση του 2008 βλέπει μια νέα χρηματοοικονομική καταστροφή στον ορίζοντα, στην αγορά του real estate.

Ο Dave Burt, CEO της εταιρείας αναλύσεων DeltaTerra Capital, ήταν ένας από εκείνους που είχαν διαγνώσει το 2007 ότι η αγορά ακινήτων βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Βοήθησε δύο από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου του Michael Lewis να ποντάρουν κατά της στεγαστικής πίστης, με αποτέλεσμα  να βγάλουν δισεκατομμύρια από την κρίση.

Τώρα, ο Burt πιστεύει ότι η ιστορία ενδεχομένως να επαναλαμβάνεται. Αυτή τη φορά, οι κίνδυνοι σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς όπως είπε στο CNBC ο επενδυτής, περίπου το 20% των κατοικιών στις ΗΠΑ εμφανίζει σημαντική έκθεση σε μια μείωση της τιμής λόγω του κινδύνου της πλημμύρας. Εάν το ρίσκο αυτό επιβεβαιωθεί, οι επιπτώσεις μπορεί να μοιάζουν με την ακραία διόρθωση που σημειώθηκε κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με τον Burt.

Τα σχόλια αυτά γίνονται σε μία μεταβατική περίοδο για την αγορά κατοικιών, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.  Μάλιστα, ο Burt λέει ότι βλέπει ήδη κάποιες ρωγμές στο κόστος ασφάλισης των κατοικιών.

Μία πρόσφατη έρευνα προειδοποίησε ότι η αμερικανική αγορά κατοικιών ενδεχομένως να είναι υπερτιμημένη κατά 200 δισ. δολάρια, λόγω του ρίσκου πλημμύρας που δεν έχει αποτιμηθεί σωστά.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για τους κινδύνους από τις εταιρείες επενδύσεων στο real estate

Ποια η επόμενη τραπεζική απειλή; Πιθανόν στο επαγγελματικό real estate

ΗΠΑ: «Φωτιά» στα επιιτόκια των στεγαστικών δανείων – Ξανά πάνω από το 7%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News