Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 22:46
ΒUSINESS & FINANCE

Ποια η επόμενη τραπεζική απειλή; Πιθανόν στο επαγγελματικό real estate

Ποια η επόμενη τραπεζική απειλή; Πιθανόν στο επαγγελματικό real estate

Στην αυξανόμενη έκθεση του τραπεζικού κλάδου στον εξασθενημένο τομέα του real estate για επαγγελματική χρήση στρέφεται τώρα η προσοχή της αγοράς. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιοκτήτης ακινήτων υπό τον έλεγχο της Pacific Investments Management κήρυξε στάση πληρωμών σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια ύψους 1,7 δισ.δολαρίων σε επτά κτίρια σε περιοχές όπως Σαν Φρανσίσκο, Βοστώνη και Νέα Υόρκη. Πριν από αυτό, επιχείρηση της Brookfield Corp. κήρυξε στάση πληρωμών σε δάνεια που συνδέεται με κτίριο γραφείων στο Λος Άντζελες. 

Εάν η κατάρρευση της SVB επιταχύνει την έλευση της νέας ύφεσης, τότε πολλοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι πολύ περισσότερα ακίνητα θα κηρύξουν στάση πληρωμών νωρίτερα παρά αργότερα. Αυτή πρόκειται για αρνητική είδηση για πολλές τράπεζες επειδή έχουν αυξήσει την χρηματοδότησή τους στην αγορά του real estate. Από τα μέσα του 2021, το σύνολο των δανείων σε real estate έχουν αυξηθεί περισσότερο από 725 δισ.δολάρια ήτοι το 16%, φθάνοντας το ρεκόρ των 5,31 τρισ.δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Loading Up

The banking industry’s exposure to commercial real estate accelerated during the pandemic

Sources: Federal Reserve, Bloomberg

 

Η αύξηση των δανείων πέρυσι κατά 11,2% ήταν αντίστοιχη με το σύνολο των τεσσάρων προηγούμενων ετών, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη από το 2006. Τα δάνεια στο real estate για επαγγελματική χρήση εκπροσώπησαν το 24% του συνόλου των τραπεζικών δανείων, που εκπροσωπεί το υψηλότερο ποσοστό από την χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία της BNY Mellon. Και αυτό, καθώς η αγορά χρεογράφων εξασφαλισμένων με υποθήκη είδε την αξία της να περνά από τα 240 δισ.δολάρια σε ετήσιες εκδόσεις το 2007 σε μόλις 60 δισ.δολάρια το 2020, που σημαίνει πτώση 75%.  

Όλα αυτά, καθώς οι αξίες των ακινήτων για επαγγελματική χρήση ακολουθούν καθοδική πορεία. Ο δείκτης του Εθνικού Συμβουλίου Real Estate των ΗΠΑ που παρακολουθεί τις τιμές real estate για επαγγελματική χρήση βούλιαξε 3,5%, στη μεγαλύτερη πτώση από το 2009, στη δεύτερη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση έκτοτε. 

Starting to Slump

Commercial property values fell in the fourth quarter for only the second time since the financial crisis and the most since 2009

Sources: National Council of Real Estate Investment Fiduciaries, Bloomberg

 

Πού βρίσκεται λοιπόν ο κίνδυνος για τις τράπεζες; Το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι μικρές τράπεζες και ορισμένοι μεγάλοι πιστωτικοί όμιλοι που ειδικεύονται στο real estate. Στα stress test της Fed το 2022, η Wells Fargo & Co. γνώρισε τις μεγαλύτερες απώλειες σε real estate για επαγγελματική χρήση, ενώ οι M&T Bank Corp και Huntington Bancshares γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση ως αναλογία των συνολικών ζημιών από δάνεια αλλά και ως αναλογία της βάσης κεφαλαίου τους. 

Η θετική είδηση είναι ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να καθιστούν πολύ πιο αυστηρές τις προδιαγραφές όταν πρόκειται για χορήγηση πιστώσεων για real estate για εμπορική χρήση. Η αρνητική είδηση είναι ότι η σύσφιγξη αυτή ήρθε πολύ αργά, πολύ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Too Late?

More bank senior loan officers report tightening lending standards for commercial real estate loans

Sources: Federal Reserve, Bloomberg

 

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τώρα εάν αυτό που συμβαίνει στα εμπορικά ακίνητα θα μπορούσε να προετοιμάσει τον τραπεζικό κλάδο για μια επανάληψη της κρίσης αποταμιεύσεων και δανείων στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν μια μαζική συσσώρευση δανείων και επενδύσεων σε ακίνητα οδήγησε σε ύφεση. Είναι πολύ νωρίς για να απαντήσουμε, αλλά αυτό που μάθαμε από αυτό και από άλλα επεισόδια έκτοτε είναι ότι δεν γίνεται να υπάρχει μία υγιή οικονομία χωρίς ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Η κρίση στη Silicon Valley Bank υποδηλώνει ότι ίσως το τραπεζικό σύστημα δεν είναι τόσο υγιές όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News