Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 22:39
ΒUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: «Φωτιά» στα επιιτόκια των στεγαστικών δανείων – Ξανά πάνω από το 7%

ΗΠΑ: «Φωτιά» στα επιιτόκια των στεγαστικών δανείων – Ξανά πάνω από το 7%

To μέσο επιτόκιο στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών στις ΗΠΑ επέστρεψε και πάλι πάνω από το 7%, στο 7,1%, σύμφωνα με τη Mortgage News Daily. 

Οι ανησυχίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο καθώς ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακώνεται με γρήγορο ρυθμό, ωθώντας τις ομολογιακές αποδόσεις στα ύψη. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών ακολουθούν την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. 

«Τα επιτόκια συνεχίζουν να κινούνται ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία και τα στατιστικά δεν είναι και τόσο φιλικά», σημειώνει ο Μάθιου Γκράχαμ, γενικός διευθυντής της Mortgage News Daily. 

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων είχε ξεπεράσει ξανά το 7% πέρυσι τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών. Όμως, υποχώρησαν τους μήνες που ακολούθησαν, καθώς ο πληθωρισμός φάνηκε να αποκλιμακώνεται. Όμως, από τα μέσα Ιανουαρίου άγγιξαν το 6%, ακολουθώντας τάση ανόδου, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για αγορές παλαιών κατοικιών. 

Οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών παρουσίασαν απρόσμενη αύξηση 8% τον Ιανουάριο από το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κτηματομεσιτών. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης. 

Για έναν αγοραστή μίας κατοικίας αξίας 400.000 δολαρίων με ένα δάνειο σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών, η μέση μηνιαία πληρωμή, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, κυμαίνεται τώρα γύρω στα 230 δολάρια περισσότερο συγκριτικά με ένα μήνα πριν. Συγκριτικά με πέρυσι, όταν τα επιτόκια κυμαίνονταν γύρω στο 4%, η μηνιαία πληρωμή είναι κατά 50% υψηλότερη. 

Ως αποτέλεσμα, την τελευταία εβδομάδα η ζήτηση για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε σε χαμηλό 28 ετών, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Στεγαστικής Πίστης, εξέλιξη που αναμένεται να ασκήσει εκ νέου πιέσεις στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ. 

Στις αρχές του έτους, με τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα, η αγορά στέγης φάνηκε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, κάτι όμως που τώρα που έχει σταματήσει με τα αυξανόμενα επιτόκια να αποτελούν μόνο ένα μέρος της εικόνας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Βουλιάζουν οι τιμές κατοικιών – Η μεγαλύτερη πτώση από το 2012

ΗΠΑ: Στο ρεκόρ των 16,9 τρισ.δολαρίων το καταναλωτικό χρέος

Γερμανία: Τέλος στην περίοδο ευφορίας για την αγορά στέγης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News