Business & Finance Παρασκευή 13/10/2023, 21:59
ΒUSINESS & FINANCE

CEO Deutsche Bank: Έρχονται δύσκολοι καιροί για το εμπορικό real estate

CEO Deutsche Bank: Έρχονται δύσκολοι καιροί για το εμπορικό real estate

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σιούινγκ,  δήλωσε ότι τα εμπορικά ακίνητα θα βρεθούν αντιμέτωπα με δυσκολίες τα επόμενα χρόνια, αφού οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Ενώ η έκθεση της Deutsche Bank είναι «πολύ περιορισμένη», οι επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος δανεισμού και την αυξημένη εργασία στο σπίτι στον απόηχο της πανδημίας του Covid θα επιβαρύνουν τη συγκεκριμένη κατηγορία ενεργητικού, δήλωσε ο Σιούινγκ στην τηλεόραση του Bloomberg TV από το Μαρακές. 

«Είναι μια κατηγορία ενεργητικού που χρήζει παρακολούθησης», είπε ο Σιούινγκ. Τα εμπορικά ακίνητα πιθανότατα «θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες τα επόμενα δύο χρόνια».

Τα εμπορικά ακίνητα αποτελούν βασικό μέλημα για τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές τους, καθώς η ταχεία αύξηση του κόστους δανεισμού απειλεί να ωθήσει τους προγραμματιστές σε χρεοκοπία. Πολλές εταιρείες είχαν εισέλθει στη συγκεκριμένη κατηγορία ενεργητικού την τελευταία δεκαετία προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους, καθώς τα αρνητικά επιτόκια υπονόμευσαν την κερδοφορία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εποπτεύει την Deutsche Bank και άλλους μεγάλους πιστωτικούς ομίλους στην περιοχή, έχει εντείνει τον έλεγχο τέτοιων δανείων και προσέγγισε πρόσφατα τους εκτιμητές των ακινήτων για να αξιολογήσει εάν οι εκτιμήσεις τους είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου του «επίμονα υψηλού πληθωρισμού», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank. Δεν είναι επίσης «εντελώς απίθανο» ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν ξανά, πρόσθεσε.

«Τα επιτόκια που βλέπουμε αυτή τη στιγμή θα παραμείνουν για περισσότερο διάστημα. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβουν υπόψη οι πελάτες μας. Αυτό θα έχει επίσης αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος και το 2025».

Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank είχε περίπου 19 δισ. ευρώ σε δάνεια εμπορικών ακινήτων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Είναι «σε καλή θέση για να αντέχει σε καθοδικούς κινδύνους» δεδομένων των «συντηρητικών προτύπων αναδοχής και των πλαισίων ανάληψης κινδύνου που περιορίζουν τον κίνδυνο συγκέντρωσης», αναφέρεται σε έκθεση της τράπεζας. 

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από τα εμπορικά ακίνητα «εξαρτώνται από τις αρχές αναδοχής», είπε ο Σιούινγκ στη συνέντευξη. «Και εκεί νιώθω πολύ άνετα με αυτό που κάναμε».

Ενώ ο Σιούινγκ είπε ότι η Γερμανία πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να στηρίξει την οικονομία της, δεδομένων των προκλήσεων από τα υψηλότερα επιτόκια και το ενεργειακό κόστος, σημείωσε ότι το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων της Deutsche Bank ανταποκρίνεται στις προκλήσεις.

«Όσον αφορά την ίδια την οικονομία και την ανθεκτικότητα των εταιρειών μας, στην πραγματικότητα βλέπω μια εικόνα που δεν με ανησυχεί», είπε. «Υπάρχει μεγάλη ανθεκτικότητα στο χαρτοφυλάκιο».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News