Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 15:18
SPITOGATOS

Κρατάει το ράλι στα ακίνητα: Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες περιοχές

Κρατάει το ράλι στα ακίνητα: Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες περιοχές

Νέα αύξηση τιμών στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών καταγράφουν τα στοιχεία του Spitogatos για το γ’ τρίμηνο του 2023. Συνολικά στην Ελλάδα, η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 12% σε ετησιοποιημένη βάση και η μέση τιμή ενοικίασης κατά 7%.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών σημειώθηκαν στα Προάστια Πειραιά (+23%), στο Δήμο Θεσσαλονίκης (+21%) καθώς και τα Δυτικά Προάστια Αττικής (+19%). Όσον αφορά την ενοικίαση κατοικιών, οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφηκαν στα Νότια Προάστια Αττικής (11,8€/τ.μ.), τις Κυκλάδες (11,3€/τ.μ.) και τα Βόρεια Προάστια Αττικής (10,8€/τ.μ.).

Η εικόνα σε Αθήνα – Αττική

Σε «παραδοσιακά» φοιτητικές περιοχές της Αττικής καταγράφηκαν ακόμη μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι. Για παράδειγμα, μια κατοικία στο Γουδή έχει μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 10,8€/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση +26% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φτάνει τα 7,9€/τ.μ., ακριβότερη κατά 14% σε σχέση με πέρσι. Αντίστοιχα, στο Κέντρο της Αθήνας η αύξηση φτάνει το 19% και στην περιοχή του Ζωγράφου το 9%.

Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και το τρίτο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Κάποιες από τις περιοχές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε σχέση με πέρσι είναι η Πεύκη (Βόρεια Προάστια) με αύξηση +34%, το Μοσχάτο (Προάστια Πειραιά) με αύξηση +27% και η Αγία Παρασκευή (Βόρεια Προάστια) με αύξηση +25%. 
Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Αττική (Αθήνα) με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στα 1.310€/τ.μ., τα Πατήσια (Αθήνα) στα 1.324€/τ.μ. και η περιοχή Ταμπούρια – Αγία Σοφία (Πειραιάς) στα 1.415€/ τ.μ.

Κρατάει το ράλι στα ακίνητα: Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες περιοχές-1

Κρατάει το ράλι στα ακίνητα: Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες περιοχές-2

H εικόνα σε Θεσσαλονίκη και Υπόλοιπη Ελλάδα 

Στη Θεσσαλονίκη, μεγαλύτερη μεταβολή στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών σε σχέση με το 2022 παρουσιάστηκαν στο Δήμο και στα Προάστια Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών εντοπίστηκαν στην περιοχή Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία με αύξηση 18%, στην περιοχή Νεάπολη με αύξηση +15% και στον Εύοσμο με αύξηση 14%. 
 
Αντίστοιχα, στην ενοικίαση κατοικιών οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Θέρμη, με αύξηση +21%, στη Σταυρούπολη με αύξηση 19% καθώς και στην Καλαμαριά με αύξηση 10%.

Σε Ιόνιο, Κρήτη και Δωδεκάνησα παρατηρήθηκαν εντυπωσιακές αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών με πρωταθλήτρια την Κέρκυρα όπου παρουσιάστηκε αύξηση 22% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2022. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα από την άλλη, οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών ήταν για το τρίτο τρίμηνο του 2023 ο νομός Λάρισας (7,5€/τ.μ.) και η Αχαΐα (7,4€/τ.μ.) – περιοχές που παρουσιάζουν και υψηλό ενδιαφέρον για ενοικίαση φοιτητικών κατοικιών. 

Κρατάει το ράλι στα ακίνητα: Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες περιοχές-3

Έντονες διακυμάνσεις το τρίτο τρίμηνο

Όπως σχολίασε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, το τρίτο τρίμηνο του έτους εμφανίζει παραδοσιακά έντονες διακυμάνσεις σε περιοχές, όπου υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υψηλό ενδιαφέρον. «Η αυξημένη ζήτηση στα Ελληνικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας, η εκκίνηση της νέας ακαδημαϊκής περιόδου καθώς και οι αλλαγές στα ελάχιστα όρια επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa, επηρεάζουν σημαντικά τις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης, σε άκρως δελεαστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα τα νησιά των Κυκλάδων και τα Νότια Προάστια Αττικής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο νοίκι ο μισός μισθός – Απαιτείται το 55,9% στην Αθήνα

Ήρθε το τέλος της προσιτής στέγης; Διεθνές φαινόμενο η στεγαστική κρίση

Η ανατομία της στεγαστικής κρίσης – Σε αδιέξοδο όσοι θέλουν να αποκτήσουν δική τους στέγη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News