Business & Finance Τρίτη 10/10/2023, 21:41
ΒUSINESS & FINANCE

EKΤ: Εντείνει τον έλεγχο των δανείων των τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα

EKΤ: Εντείνει τον έλεγχο των δανείων των τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα

Η ΕΚΤ ζήτησε από τους εκτιμητές ακινήτων να εξηγήσουν πως διαμορφώνουν τις εκτιμήσεις τους, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν καθυστερήσει υπερβολικά να απομειώσουν την αξία των δανείων τους στην αγορά επαγγελματικού real estate. 

Η ανησυχία αυτή της ΕΚΤ απορρέει εν μέρει από την «ξηρασία» συμφωνιών που παρατηρείται εδώ και ένα χρόνο, γεγονός που δυσκολεύει πλέον την όποια σύγκριση των αξιών ακινήτων με τις πραγματικές συναλλαγές, σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Οι τράπεζες συχνά στηρίζονται στις εκτιμήσεις των εκτιμητών ακινήτων. Ενώ πολλές τράπεζες έχουν ήδη υποστεί ζημίες από τα δάνεια που έχουν δώσει στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων, ενδεχομένως να αναγκαστούν να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφεάλαια για την κάλυψη των ζημιών εάν οι τιμές τους αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες, σύμφωνα με τις πηγές. 

Αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χορηγήσει πληθώρα δανείων στην αγορά ακινήτων για επαγγελματική χρήση στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας για να προσελκύσουν έσοδα καθώς τα μηδενικά επιτόκια είχαν συνθλίψει την κερδοφορία τους. Όμως, αυτή η κατηγορία ενεργητικού επλήγη σοβαρά από την αύξηση της τηλεργασίας και των online αγορών στη διάρκεια της πανδημίας προτού οι μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις υπονομεύσουν περαιτέρω τη ζήτηση. Με αποτέλεσμα, οι τιμές να βυθιστούν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ η πτώση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και στις αγορές της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. 

Οι γερμανικές τράπεζες οι πλέον εκτεθειμένες στην αγορά του επαγγελματικού real estate

Source: EBA risk dashboard for second quarter of 2023

«Τα τρωτά σημεία της αγοράς real estate για επαγγελματική χρήση αποτελούν σημαντική πηγή πιστωτικού κινδύνου για τον χρηματοοιονομικό κλάδο», ανέφερε το ΔΝΤ. Το Ταμείο προειδοποιεί ότι οι παγκόσμιες τιμές μπορεί να υποχωρήσουν περισσότερο από 10% το επόμενο έτος, με σημαντικό αντίκτυπο και στις μικρότερες τράπεζες. 

Οι επαφές με τους εκτιμητές τους τελευταίους μήνες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΚΤ να αποτρέψει πιθανά πλήγματα στις τράπεζες, σύμφωνα με τις πηγές. 

Οι CBRE Group, Jones Lang LaSalle και Cushman & Wakefield είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παρόχων εκτιμήσεων στην αγορά ακινήτων για επαγγελματική χρήση. 

Οι εκτιμητές λαμβάνουν συνήθως υπόψη πρόσφατες συμφωνίες όταν κάνουν αποτίμηση των ακινήτων, όμως η απουσία συμφωνιών έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολο τη διαμόρφωση των εκτιμήσεων. Και αυτό, επειδή οι πωλητές είναι απρόθυμοι να δεχθούν τιμές που είναι σημαντικά κατώτερες των λογιστικών αξιών. 

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι εκτιμητές και οι τράπεζες έχουν καθυστερήσει να απομειώσουν την αξίες. 

Οι γερμανικές αποτιμήσεις λαμβάνουν υπόψη μία πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση της αγοράς, που σημαίνει ότι οι τιμές τείνουν να είναι λιγότερο ασταθείς από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί τα μέγιστα ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου κόστους δανεισμού. Οι αποτιμήσεις  των γραφείων στο Λονδίνο έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 17% από τις αρχές του έτους έως τον Ιούνιο, περισσότερο από δύο φορές σε σχέση με την πτώση στην Φρανκφούρτη, σύμφωνα με την BNP Paribas Real Estate. 

Η Deutsche Bank βλέπει συνέχιση της εξασθένησης στην αγορά real estate για επαγγελματική χρήση στο δεύτερο τρίμηνο. Στη Γαλλία, οι πωλήσεις επαγγελματικών ακινήτων υποχώρησαν στο τρίτο τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των 13 ετών, σύμφωνα με την εταιρεία στατιστικής Immostat. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Η κρίση των ακινήτων μετρά τα πρώτα μεγάλα θύματά της

Κλυδωνισμοί στην παγκόσμια αγορά εμπορικών ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News