Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 12:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Η κρίση των ακινήτων μετρά τα πρώτα μεγάλα θύματά της

Γερμανία: Η κρίση των ακινήτων μετρά τα πρώτα μεγάλα θύματά της

Τον Ιούλιο, ο δήμαρχος της Νυρεμβέργης γιόρτασε την ανακαίνιση του Quelle, ενός κτιρίου της δεκαετίας του 1950, που θεωρείται σύμβολο της οικονομικής αναγέννησης της Γερμανίας μετά τον πόλεμο. Μεγάλο μέρος του τεράστιου κτιρίου, με γραφεία, καταστήματα και διαμερίσματα, επρόκειτο να ανοίξει το 2024. Όμως τελευταία, Gerch Group, η εταιρεία που το ανέπτυξε και έχει αυτή τη στιγμή projects συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ υπό κατασκευή, κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της. Πλέον, είναι αβέβαιο πότε θα ανοίξει το Quelle.

Πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα σε μία αγορά ακινήτων που προσπαθεί να προσαρμοστεί στο τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος, όσο οι επενδυτές αναζητούν τον επόμενο αδύναμο κρίκο. Ενώ έως τώρα πίστευαν ότι πιο ευάλωτοι είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, τα προβλήματα της Gerch δείχνουν ότι οι εταιρείες ανάπτυξης τέτοιων projects  αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο, διαπιστώνει το Bloomberg.

«Οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων δυσκολεύονται με το αυξημένο κόστος οικοδομής, τα υψηλότερα επιτόκια και την πτώση των τιμών», εξηγεί η Marlies Raschke, συν-επικεφαλής αναδιαρθρώσεων και χρεοκοπιών στην νομική εταιρεία Noerr. «Έχουμε δει αρκετές από αυτές να ζητούν προστασία από τους πιστωτές τις τελευταίες εβδομάδες και περιμένουμε και άλλες».

Εκτός από την Gerch, η Euroboden του Μονάχου, που συνεργάζεται με αρχιτέκτονες-αστέρια, όπως ο David Chipperfield, βρίσκεται σε διαδικασίες  να υπαχθεί στον πτωχευτικό νόμο. Η Project Immobilien Group το έκανε επίσης τον Αύγουστο, μαζί με πολλές από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τα διαφορετικά projects της.

Εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων από όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοιες ανησυχίες. Στην Αυστραλία, η Porter Davis είναι ανάμεσα στους κατασκευαστές που οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση φέτος, έπειτα από την εκτίναξη του κόστους και την  μείωση της ζήτησης.

Στη Σουηδία, οι χρεοκοπίες οφείλονται κυρίως στην πτώση των κατασκευών, ενώ στη Φινλανδία οι νέες οικοδομές αναμένεται να πέσουν στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1940.

Πρόκειται για μια πλήρη αλλαγή σκηνικού για τον κλάδο, καθώς στα χρόνια των πολύ χαμηλών επιτοκίων, οι επενδυτές συνωστίζονταν στα ακίνητα, αναζητώντας αποδόσεις. Κατασκευαστές όπως η Gerch μπορούσαν εύκολα να χρηματοδοτήσουν τα projects με φθηνό δανεισμό και να πουλήσουν τα ακίνητα σε μία αγορά όπου οι τιμές συνεχώς ανέβαιναν.

Όμως σήμερα, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό. Οι συναλλαγές στα γραφεία, στη Γερμανία, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 2014, σύμφωνα με την Savills. Η Vonovia, μια μεγάλη εταιρεία ακινήτων, προειδοποίησε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ότι οι νέες οικοδομές είναι «μετά βίας βιώσιμες».

«Η ταχύτητα της διόρθωσης είναι σημαντική», λέει στο Bloomberg ο Henning Koch, επικεφαλής της Commerz Real. «Η ύφεση στην γερμανική αγορά του real estate ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και τώρα, τους τελευταίους 2-3 μήνες βλέπουμε όλο και περισσότερους κατασκευαστές να χρεοκοπούν».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Σε χαμηλό πέντε ετών οι συμφωνίες στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Η στεγαστική κρίση στην καγκελαρία

Γερμανία: Πτώση στις τιμές των κατοικιών μετά από μία δεκαετία ανόδου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News