Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 19:52
BUSINESS & FINANCE

Ολλανδία: Δάνειο έως 25 δισ. ευρώ προς την TenneT σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ολλανδία: Δάνειο έως 25 δισ. ευρώ προς την TenneT σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παράσχει δάνειο ύψους έως και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια στον διαχειριστή δικτύου TenneT ώστε να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να επενδύει στην ενεργειακή μετάβαση, τη στιγμή που η πώληση του γερμανικού βραχίονα της εταιρείας καθυστερεί.

Η ολλανδική και η γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύονται εδώ και μήνες για την πώληση, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι στιγμής, ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

«Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», ανέφερε το υπουργείο. «Εν τω μεταξύ, η TenneT πρέπει να συνεχίσει να επενδύει για να μειώσει τη συμφόρηση στο δίκτυο».

Η κρατική TenneT διαχειρίζεται το ολλανδικό δίκτυο υψηλής τάσης και μέρος του γερμανικού δικτύου, και έχει καθοριστική σημασία για την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να σχεδιάζει να αγοράσει τη δραστηριότητα της TenneT στη Γερμανία, αλλά το σχέδιο προσέκρουσε σε ένα απρόσμενο εμπόδιο, καθώς το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι τα αχρησιμοποίητα κονδύλια για την πανδημία COVID-19 δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για έργα για το κλίμα.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα (BMWK) της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες για την πώληση συνεχίζονται, αρνούμενο να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Το Βερολίνο είχε ζητήσει την πώληση πέρυσι προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο των δικών του ενεργειακών υποδομών, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει χρήματα των Ολλανδών φορολογουμένων για επενδύσεις στο γερμανικό δίκτυο.

Η TenneT χρειάζεται περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στο δίκτυο και στις δύο χώρες φέτος και 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, δήλωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης τελείωσε, λένε οι Γερμανοί

HB: Η ολλανδική ASML θα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ ετησίως στο εργοστάσιο τσιπ του Βερολίνου

Γερμανία: Στα πρόθυρα συμφωνίας για την αγορά του δικτύου της ολλανδικής Tennet

Σωληνουργεία Κορίνθου: Σύμβαση για υποθαλάσσιο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Ολλανδία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News