Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 21:26
ΒUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Σε υψηλό 10ετών το προβληματικό χρέος στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

ΗΠΑ: Σε υψηλό 10ετών το προβληματικό χρέος στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Η αξία του προβληματικού χρέους στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων ανήλθε στα 80 δισ.δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 10ετίας, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και η εξασθενημένη ζήτηση για χώρους γραφείων έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στην αγορά ακινήτων.

Η αξία των κτιρίων σε πτώχευση ή σε διαδικασία ρευστοποίησης έχει αυξηθεί κατά 5,6 δισ.δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την MSCI Real Assets. Η αγορά γραφείων εκπροσώπησε το 41% από το συνολικό χρέος των 80 δισ.δολαρίων.  

Αυξάνεται το προβληματικό χρέος στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ

Source: MSCI Real Assets

Ο κλάδος γραφείων που έχει πληγεί σοβαρά από την τηλεργασία και τη μειωμένη ζήτηση για χώρους επαγγελματικής χρήσης, συνέχισε να αποτελεί την κινητήριο δύναμη πίσω από την αυξανόμενη δυσπραγία. 

Παρότι το επίπεδο του προβληματικού χρέους εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το ήμισυ που είχε φθάσει στο απόγειο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, η MSCI εκτιμά ότι ακίνητα αξίας 215,7 δισ.δολαρίων βρίσκονται σε προβληματική φάση, με θέματα όπως οι καθυστερήσεις πληρωμών χρέους. 

Τα κτίρια διαμερισμάτων εκπροσώπησαν περίπου το ένα-τρίτο αυτών των ακινήτων που βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με την MSCI. 

Οι τιμές των ακινήτων για επαγγελματική χρήση μειώθηκαν 9% στη διάρκεια του έτους έως το Σεπτέμβριο, ενώ οι συνολικές συναλλαγές περιορίστηκαν κατά 53%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

CEO Deutsche Bank: Έρχονται δύσκολοι καιροί για το εμπορικό real estate

Κατασκευές: Συνεχίζεται η πτώση στην Ευρωζώνη – «Βαρίδι» η Γερμανία

Κλυδωνισμοί στην παγκόσμια αγορά εμπορικών ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News