Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 08:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αύξηση 22% των μηνιαίων δόσεων στεγαστικού σε μία στάση πληρωμής χρέους

ΗΠΑ: Αύξηση 22% των μηνιαίων δόσεων στεγαστικού σε μία στάση πληρωμής χρέους

Τα υψηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι ακόμη ένας δυνητικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία σε περίπτωση που κηρύξει στάση πληρωμής χρέους. 

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 8,4% εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, ωθώντας τις πληρωμές ενός στεγαστικού δανείου σε ένα τυπικό σπίτι 22% υψηλότερα και οδηγώντας σε μείωση των πωλήσεων κατοικιών, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας real estate Zillow. O δανεισμός 500.000 δολαρίων με ένα επιτόκιο 8,4% θα μπορούσε να σημάνει μία μηνιαία πληρωμή της τάξης άνω των 3.800 δολαρίων συγκριτικά με τα 3.095 με ένα επιτόκιο 6,3%.

Μία στάση πληρωμής χρέους «θα απειλούσε να στείλει την αγορά σε βαθύ πάγωμα», σύμφωνα με τον Τζεφ Τάκερ, οικονομολόγο της Zillow. 

Kαθώς η Fed έχει καταστήσει πολύ πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, τα στεγαστικά δάνεια παραμένουν πάνω από το 6% για αρκετούς μήνες. Αυτό έχει αποθερμάνει την ευφορία που επικρατούσε στην αγορά ακινήτων, με το υψηλό κόστος δανεισμού να κρατά αγοραστές και πωλητές στο περιθώριο. Η κατάσταση για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας θα γινόταν ακόμη χειρότερη, αναφέρει ο Τάκερ. 

Μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κυρήξουν στάση πληρωμής χρέους πολύ σύντομα ακόμη και την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Σύγχυση για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τραμπ προς Ρεπουμπλικάνους: Προκαλέστε στάση πληρωμών

ΜακΚόνελ: Δεν υπάρχει «κρυφό σχέδιο» για το χρέος των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News