Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 17:10
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Εκρηκτική άνοδος 14,5% στις πωλήσεις κατοικιών

Άνοδο κατά 14,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ανακόπτοντας ένα πτωτικό σερί 12 μηνών

ΗΠΑ: Εκρηκτική άνοδος 14,5% στις πωλήσεις κατοικιών

Άνοδο κατά 14,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ανακόπτοντας ένα πτωτικό σερί 12 μηνών, ενώ αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιούλιο του 2020, ακριβώς μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

Ως εκ τούτου, οι πωλήσεις ανήλθαν -σε ετήσιο ρυθμό- στις 4,58 εκατομμύρια κατοικίες.

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις βασίζονται στη σύναψη της συμφωνίας και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για συμβόλαια που συνάφθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου και εντός Ιανουαρίου, όταν τα επιτόκια των στεγαστικών παρουσίασαν απότομη μείωση.

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού στεγαστικού κυμάνθηκε στο εύρος του 6% όλο τον Ιανουάριο, αφότου είχε φτάσει στο υψηλό του 7% το περασμένο φθινόπωρο.

Τα αυξημένα επιτόκια των στεγαστικών πίεζαν την αγορά κατοικιών από το καλοκαίρι και για πρώτη φορά μετά από περίπου 11 χρόνια, οι τιμές εμφανίστηκαν μειωμένες σε ετήσια σύγκριση.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή μίας υφιστάμενης κατοικίας που πωλήθηκε φέτος τον Φεβρουάριο ήταν στα 363.000 δολάρια, εμφανίζοντας μείωση κατά 0,2% από τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτή η χαμηλότερη μέση τιμή θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι τα σπίτια με πιο προσιτές τιμές της αγοράς πωλούν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News