Business & Finance Δευτέρα 13/02/2023, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H εξ αποστάσεως εργασία κοστίζει στο Μανχάταν 12 δισ.δολάρια ετησίως

H εξ αποστάσεως εργασία κοστίζει στο Μανχάταν 12 δισ.δολάρια ετησίως

Η πόλη της Νέας Υόρκης κατακλύζεται ξανά από εργαζομένους, τουλάχιστον κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη. Το κλίμα όμως είναι διαφορετικό τη Δευτέρα και την Παρασκευή, καθώς η εβδομάδα εργασίας στο γραφείο έχει συρρικνωθεί σε τρεις ημέρες. 

Τρία χρόνια μετά την πανδημία, οι διευθυντές επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να προσελκύσουν ξανά τους εργαζομένους στους χώρους γραφείων τους και να δώσουν ξανά ζωή στις τοπικές οικονομίες. Ωστόσο, με βάση στοιχεία του Bloomberg, ο αριθμός των εργαζομένων σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ είναι ανύπαρκτος στους χώρους γραφείων κάθε Παρασκευή και Δευτέρα. Και η επιστροφή στα προ της πανδημίας προγράμματα εργασίας δεν φαίνεται να έχει κάποιο σημαντικό λόγο. 

Σε καμία ωστόσο περιοχή δεν είναι πιο έντονος ο αντίκτυπος της εξ αποστάσεως εργασίας όσο στο κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο του πλανήτη, τη Νέα Υόρκη. Οι εργαζόμενοι στο Μανχάταν ξοδεύουν τουλάχιστον 12,4 δισ.δολάρια λιγότερα ετησίως εξαιτίας των λιγότερων κατά 30% ωρών παραμονής τους στο γραφείο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg με βάση στοιχεία από τον οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Νίκολας Μπλουμ. Σύμφωνα με τη Στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ, υπήρχαν 2,7 εκατ. κάτοικοι αλλά και άτομα που έρχονταν από άλλες περιοχές οι οποίοι εργάζονταν στο Μανχάταν το 2019. 

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος εργαζόμενος ξοδεύει 4.661 δολάρια λιγότερα ετησίως σε γεύματα, αγορές και ψυχαγωγία κοντά στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη. Το ποσό αυτό συγκρίνεται με τα 3.040 δολάρια στο Σαν Φρανσίσκο και τα 2.387 δολάρια στο Σικάγο. Οι συμπεριφορές αυτές είναι πιο έντονες σε πόλεις όπου οι εργαζόμενοι έρχονται από πιο μακρινές περιοχές, όπου υπάρχει μεγαλύτερη αναλογία σε εργαζομένους γραφείου και τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας είχαν διαρκέσει περισσότερο χρόνο. 

Η απώλεια 12,4 δισ.δολαρίων ετησίως μεταφράζεται σε χαμένες πωλήσεις για εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που καθοδηγούν την οικονομική μηχανή της Νέας Υόρκης. Τα κενά γραφεία προκαλούν επίσης μία κρίση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη μεγαλύτερη αγορά γραφείων της Αμερικής. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σόλομον και της JPMorgan Chase & Co. Τζέιμι Ντάιμον αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τους εργαζομένους. 

«Έαν καταβάλεται λιγότερος φόρος εισοδήματος στην πόλη της Νέας Υόρκης, τότε πώς είναι δυνατόν να εξοικονομήσουμε αρκετή αξία για να συντηρήσουμε τις συγκοινωνίες και να επενδύσουμε σε σχολια, να διατηρήσουμε την πόλη ασφαλή και καθαρή και ταυτόχρονα όλα τα πράγματα που αξίζουν», αναφέρει ο Ελεγκτής Brand Lander. 

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για  μία πτώση 40% στην αγοραία αξία των γραφείων καθώς οι πύργοι γραφείων είναι μερικώς άδειοι, κάτι που εκτιμούν ότι θα κόστιζε 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα φορολογικά έσοδα, ή 5% του ετήσιου προϋπολογισμού της πόλης. Τα μελλοντικά έσοδα από φόρους επί των πωλήσεων της Νέας Υόρκης θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν καθώς τα μισοάδεια κτίρια γραφείων οδηγούν σε υποτονικές δαπάνες. Θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει τη φορολογική βάση εισοδήματός της, εάν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν να μετεγκαθίστανται αλλού.

«Πρόκειται για μια μεγάλη τρύπα που θα πρέπει να καλυφθεί με νέους φόρους, χαμηλότερες δαπάνες», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia Stijn Van Nieuwerburgh.

O τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η Νέα Υόρκη αποτελεί σημείο αναφοράς και για άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο: Μόλις το 6% των Λονδρέζων που μπορούσαν να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους ανέφεραν ότι οι εργοδότες τους περίμεναν από τους εργαζομένους τους να βρίσκονται εκεί πέντε ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου του δημάρχου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τηλεργασία προσφέρουν οι JP Morgan και Citigroup

Πάρτε όση άδεια θέλετε: Ποια εταιρεία-κολοσσός υιοθετεί την πολιτική

Ήρθε το τέλος της δουλειάς από το σπίτι; Τι δείχνουν τα νούμερα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News