Business & Finance Παρασκευή 2/02/2024, 07:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε κρίση ο «σωτήρας» της τραπεζικής κρίσης του 2023

ΗΠΑ: Σε κρίση ο «σωτήρας» της τραπεζικής κρίσης του 2023

Πέρυσι, η New York Community Bancorp πήρε τον ρόλο του «σωτήρα», όταν ξέσπασε η κρίση στις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες, αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία από την Signature Bank, που μόλις είχε καταρρεύσει. Τώρα, ακριβώς λόγω αυτής της κίνησης, αντιμετωπίζει η ίδια προβλήματα.

Η NY Community Bancorp, μια από τις μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ, κατέγραψε -απροσδόκητα- καθαρές απώλειες 252 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και ανακοίνωσε ότι δεν θα κόψει μέρισμα στους μετόχους για την περυσινή χρήση. Η είδηση προκάλεσε τριγμούς στα αμερικανικά χρηματιστήρια και συγκεκριμένα τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, που έκαναν βουτιά στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Η πορεία μέχρι τα 100 δισ.

Τα προβλήματα της NYCB πηγάζουν από την απόφαση που πήρε πέρυσι τον Μάρτιο, όταν τρεις σχετικά μεγάλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ κατέρρευσαν, πυροδοτώντας πανικό σχετικά με την υγεία και τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου. Η NYCB αποφάσισε να απορροφήσει χαρτοφυλάκιο δανείων της ανταγωνιστικής και χρεοκοπημένης Signature Bank, με αποτέλεσμα τα περιουσιακά της στοιχεία να ξεπεράσουν το όριο των 100 δισ. δολαρίων. Έτσι, η τράπεζα υπόκειται πλέον σε αυστηρότερους κανόνες, βάσει των οποίων οφείλει να έχει υψηλότερο κεφαλαιακό μαξιλάρι έναντι πιθανών απωλειών στο μέλλον.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν θα κόψει μέρισμα, αλλά κατάφερε με αυτό τον τρόπο να αυξήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας, οι προβλέψεις για τις ζημίες δανείων ανήλθαν στα 552 εκατ. δολάρια, πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Επίσης, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 2% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου πέρυσι.

«Κάναμε αποφασιστικά βήματα για να συγκεντρώσουμε κεφάλαια, να ενισχύσουμε τους ισολογισμούς μας, να ενδυναμώσουμε τις διαδικασίες διαχείρισης ρίσκου και να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα με τους σχετικούς τραπεζικούς ανταγωνιστές», σχολίασε ο CEO της NYCB, Thomas Cangemi.

Η περίπτωση της NYCB δεν είναι μεμονωμένη, αφού πολλές περιφερειακές τράπεζες προσπαθούν να ανακάμψουν από την αναστάτωση του 2023. Ωστόσο, η τράπεζα διογκώθηκε σχεδόν στο διπλάσιο την τελευταία διετία, μετά από μια σημαντική εξαγορά τον Δεκέμβριο του 2022 και τη συμφωνία με τη Signature πέρυσι. Μέχρι το τέλος του 2023, η NYCB είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 116 δισ. δολαρίων , με αποτέλεσμα να γίνει μια από τις 30 μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ και να μπει σε αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Κάποιος άναψε ένα σπίρτο και η τράπεζα φώναξε ‘φωτιά!’»: Ποιος φταίει για την SVB

BlackRock: Ανέλαβε την πώληση 114 δισ. των Signature Bank και SVB

First Republic: Η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση στην ιστορία των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News