Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 10:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κάποιος άναψε ένα σπίρτο και η τράπεζα φώναξε ‘φωτιά!’»: Ποιος φταίει για την SVB

«Κάποιος άναψε ένα σπίρτο και η τράπεζα φώναξε ‘φωτιά!’»: Ποιος φταίει για την SVB

Η κατάρρευση της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ ξύπνησε μνήμες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, έβαλε τις κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου σε συναγερμό, έφερε πολλές startups στο χείλος μιας υπαρξιακής κρίσης και κόστισε στον τραπεζικό κλάδο 465 δισ. δολάρια μόλις σε δύο ημέρες. Ποιος φταίει για όλα αυτά; Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πολλά δάκτυλα δείχνουν τον CEO της Silicon Valley Bank, Greg Becker, που επέτρεψε στην εταιρεία του να μείνει στην ιστορία ως η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση όλων των εποχών.

Υπάλληλος της Silicon Valley Bank, ο οποίος μίλησε στο CNN, δήλωσε έκπληκτος για το πώς ο Becker παραδέχθηκε δημόσια την έκταση των οικονομικών προβλημάτων της τράπεζας, πριν να φροντίσει να έχει εξασφαλίσει ιδιωτικά την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει την «καταιγίδα».

«Κάποιος άναψε ένα σπίρτο και η τράπεζα φώναξε ‘φωτιά!’»: Ποιος φταίει για την SVB-1

Το γεγονός αυτό οδήγησε στον πανικό που ακολούθησε, καθώς οι πελάτες προσπαθούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από την SVB.

 «Ήταν απολύτως ανόητο», είπε ο υπάλληλος στο CNN. «Ήταν πολύ διαφανείς. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έβλεπες συνήθως σε ένα σκάνδαλο. Αλλά η διαφάνεια και η ειλικρίνειά τους τους κατέστρεψαν».

Ο Becker και η διοίκηση της τράπεζας αποκάλυψαν την περασμένη Τετάρτη το βράδυ ότι είχαν την ελπίδα –αλλά όχι μία σταθερή δέσμευση- να συγκεντρώσουν κεφάλαια 2,25 δισ. δολαρίων, καθώς και ότι είχαν ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία 21 δισ. δολαρίων με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων.

Αυτή η είδηση προκάλεσε ένα κύμα πανικού σε όλη τη Silicon Valley, καθώς η SVB ήταν η τράπεζα πολλών startups τεχνολογίας. Πολλοί από αυτούς τους πελάτες της πανικοβλήθηκαν, με αποτέλεσμα να αποσύρουν 42 δισ. δολάρια από τις καταθέσεις τους μόνο την Πέμπτη, όταν η μετοχή της Silicon Valley Bank κατέρρευσε κατά 60%.

Μέχρι το κλείσιμο εκείνης της ημέρας, η SVB είχε αρνητική καθαρή θέση περίπου 958 εκατ. δολαρίων.

 «Οι άνθρωποι είναι απλά σοκαρισμένοι με το πόσο ανόητος είναι ο διευθύνων σύμβουλος», είπε ο υπάλληλος της Silicon Valley Bank στο CNN. «Είσαι στον κλάδο εδώ και 40 χρόνια και μου λες ότι δεν μπορείς να αντλήσεις 2 δισ. δολάρια; Μπες σε ένα τζετ και πήγαινε στο Κουβέιτ όπως όλοι οι άλλοι και δώσε τους τον έλεγχο του ενός τρίτου της τράπεζας».

 Ο Becker φέρεται να ζήτησε συγγνώμη από τους υπαλλήλους για την κατάσταση.  «Με απίστευτα βαριά καρδιά βρίσκομαι εδώ για να δώσω αυτό το μήνυμα», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς το προσωπικό την Παρασκευή. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι περνούσε από το μυαλό σας καθώς αναρωτιόσασταν, ξέρετε, για τις δουλειές σας, το μέλλον σας».

Ο Jeff Sonnenfeld, διευθύνων σύμβουλος του Chief Executive Leadership Institute (CELI) του Yale School of Management, είπε στο CNN ότι η ηγεσία της Silicon Valley Bank αξίζει κριτική για την «άστοχη εκτέλεσή της».

 «Κάποιος άναψε ένα σπίρτο και η τράπεζα φώναξε, ‘Φωτιά!’ – σημαίνοντας συναγερμό από γνήσια ανησυχία για τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια», εξηγεί ο Sonnenfeld και ο Steven Tian, διευθυντής ερευνών του CELI.

Οι δύο τους χαρακτηρίζουν «περιττή» την ανακοίνωση για την μη ολοκληρωμένη αύξηση κεφαλαίων του 2,25 δισ. δολαρίων, καθώς όπως εξηγούν η Silicon Valley Bank διέθετε επαρκή κεφάλαια που υπερέβαιναν κατά πολύ τις ελάχιστες απαιτήσεις των αρχών. Επιπλέον, τονίζουν, δεν υπήρχε ανάγκη να αποκαλυφθεί ταυτόχρονα η απώλεια των 1,8 δισ. δολαρίων από τη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου.

Αυτό το διπλό λάθος προκάλεσε –δικαιολογημένα- μία μαζική υστερία και το bank run, με τους Sonnenfeld και Tian να εξηγούν ότι η τράπεζα θα μπορούσε να είχε κάνει τις δύο ανακοινώσεις με απόσταση μίας ή δύο εβδομάδων, ώστε να περιορίσει το σοκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, που παρενέβη για τη διάσωση των καταθετών και την αποκλιμάκωση του πανικού, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποδοθούν ευθύνες για όσα έγιναν.

Ο ρόλος της Fed

Από την πλευρά τους, οι Sonnenfeld και Tian υποστηρίζουν ότι μέρος της ευθύνης βαραίνει και τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell.

 «Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ήταν άμεσο αποτέλεσμα των επίμονων και υπερβολικών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed», τόνισαν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κατάρρευση της SVB: Χάθηκαν 465 δισ. δολάρια στον χρηματοοικονομικό κλάδο σε 2 ημέρες

Πώς ο «σεισμός» της SVB έφτασε ως την Κίνα: Γιατί την προτιμούσαν οι startups

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News