Business & Finance Πέμπτη 11/04/2024, 07:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια: Fed vs EΚΤ – Ποιος θα κατεβάσει πρώτος ταχύτητα;

Επιτόκια: Fed vs EΚΤ – Ποιος θα κατεβάσει πρώτος ταχύτητα;

Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια δανεισμού για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα. Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας είναι κρίσιμη, διότι είναι πιθανό να δοθεί «σήμα» εάν είναι πράγματι έτοιμη να ξεκινήσει τη νομισματική χαλάρωση τον Ιούνιο. 

Ο πληθωρισμός στο μπλοκ διολίσθησε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, πλησιάζοντας στον στόχο του 2%. Συγκριτικά, στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε απροσδόκητα στο 3,5% τον Μάρτιο, ενώ ο δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Fed, των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, απεδείχθη πιο επίμονος από το προσδοκώμενο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μέχρι πριν μερικές εβδομάδες ότι και οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν να μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού τον Ιούνιο. Αυτό εξακολουθεί να θεωρείται το πιθανότερο σενάριο για την ΕΚΤ. Ωστόσο, οι αγορές τώρα ποντάρουν πως η Fed θα περιμένει περισσότερο, με τα στοιχήματα για τον Ιούνιο να έχουν πέσει την τελευταία εβδομάδα περίπου στο 20% από 60%.

Τα σενάρια για την ΕΚΤ είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν στη σημερινή συνεδρίαση. Η τράπεζα ενδέχεται να είναι κάπως διστακτική να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική πριν τη Fed, δεδομένου ότι μπορεί να αποδυναμώσει το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τις εξαγωγές της Ευρώπης, όσο η οικονομία ανακάμπτει από τη στασιμότητα του τελευταίου τριμήνου του 2023.

«Η ΕΚΤ θα θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι προέκταση της νομισματικής πολιτικής της Fed», σύμφωνα με τον Jason Davis, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην JP Morgan Asset Management. «Τα θεμέλια αποκλίνουν στις δύο οικονομίες, με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη να καταγράφει ρυθμούς χαμηλότερους από τον μέσο όρο των περασμένων ετών».

Πάντως, η ΕΚΤ φοβάται και την πρόωρη μείωση, καθώς ανησυχεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού. 

«Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα περιμένει ο πληθωρισμός να πέσει περίπου στο 2,5% για περισσότερο από έναν μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski. «Όσο η ζυγαριά κλίνει υπέρ των πληθωριστικών κινδύνων, η ΕΚΤ θα είναι πολύ προσεκτική στη σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Barron’s

Διαβάστε επίσης:

Το τελευταίο εμπόδιο: Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ

Θα έρθει νωρίτερα η μείωση επιτοκίων στην Ευρώπη;

ΕΚΤ: Το κόλπο των «περιστεριών» για μια δεύτερη επιτοκιακή μείωση τον Ιούλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News