Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 16:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Το κόλπο των «περιστεριών» για μια δεύτερη επιτοκιακή μείωση τον Ιούλιο

ΕΚΤ: Το κόλπο των «περιστεριών» για μια δεύτερη επιτοκιακή μείωση τον Ιούλιο

Θέση μάχης έχουν αρχίσει να παίρνουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής ενόψει της διήμερης συνεδρίασης (10-11 Απριλίου) και της συζήτησης για την πορεία των επιτοκίων την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίζει να επιβραδύνεται.

Το βασικό ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν μετά τη διαφαινόμενη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο θα ακολουθήσει μία δεύτερη κίνηση τον Ιούλιο ή εάν θα περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Παρότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, διατείνεται ότι δεν εξετάζεται το τι θα γίνει τον Ιούλιο, γεγονός είναι ότι η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει. 

Η στάση των «περιστεριών»

Κάποιοι λιγοστοί αξιωματούχοι από τα λεγόμενα «περιστέρια» έχουν ταχθεί ευθέως υπέρ αυτού το ενδεχομένου, ενώ άλλοι λειτουργούν πιο έμμεσα, δηλώνοντας ότι μια επιτοκιακή μείωση αυτή την εβδομάδα παραμένει μια επιλογή, σύμφωνα με τον Kamil Kovar, οικονομολόγο της Moody’s Ratings. 

«Πιστεύουμε ότι τα περιστέρια προετοιμάζουν τώρα το έδαφος για να καταφέρουν μια δεύτερη επιτοκιακή μείωση τον Ιούλιο», δήλωσε. «Γι’ αυτό προσπαθούν τώρα, ώστε να δώσουν την εντύπωση ότι θα συμβιβαστούν. Κάπως έτσι μπορούν να ισχυριστούν ότι συμβιβάστηκαν και πως τώρα είναι πραγματικά καιρός να μειώσουν τα επιτόκια κανονικά».

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σαφώς την προτίμησή του για δύο διαδοχικές μειώσεις πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Piero Cipollone ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο να μειωθούν τα επιτόκια «γρήγορα», παρά τις μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες έχουν ανησυχήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τους τελευταίους μήνες. 

Ο Edward Scicluna της Μάλτας και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν αποκλείσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από αυτή την εβδομάδα. Άλλοι, όπως ο Mario Senteno της Πορτογαλίας, έχουν τονίσει ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού είναι απαραίτητο για να μην πληγεί η αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι προβλέψεις και τα «γεράκια»

Ωστόσο, κανένας από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg δεν αναμένει μια απόφαση για μείωση επιτοκίων αυτή την Πέμπτη. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έναρξη της χαλάρωσης τον Ιούνιο, ενώ περισσότερο από 1 στους 2 traders στοιχηματίζουν επί του παρόντος σε μια δεύτερη μείωση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot έχει δηλώσει ότι το θέμα θα εξετασθεί όταν είναι διαθέσιμες οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις – γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να προτιμήσει μια δεύτερη κίνηση τον Σεπτέμβριο αντί του Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε στους επενδυτές ότι δεν θα πρέπει να συμπεράνουν ότι μετά από μια πρώτη μείωση θα συμβεί το ίδιο σε κάθε επόμενη συνεδρίαση. Παρότι ο Villeroy συμφώνησε, πρόσθεσε επίσης ότι «θα πρέπει να κρατήσουμε αυτή το ενδεχόμενο ανοιχτό».

Ο σημαντικότερος παράγοντας πάντως παραμένει το πόσο γρήγορα θα συνεχίσει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς ή και ενδεχομένως κάτω από τον στόχο του 2%. Τον Μάρτιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% ετησίως, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, ενώ προβλέπεται περαιτέρω επιβράδυνση τους επόμενους μήνες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Ασκεί πιέσεις στις τράπεζες για τους κινδύνους ESG – Πιο χαλαρή η Fed

Γιατί η σκιά της Fed πέφτει πάνω στην ΕΚΤ;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News