Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 21:16
BUSINESS & FINANCE

Το τελευταίο εμπόδιο: Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ

Το τελευταίο εμπόδιο: Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ

Oι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της αναμένεται να δώσουν στη συνεδρίαση της Πέμπτης το πράσινο φως. 

«Οι αγορές περιμένουν επιβεβαίωση ότι θα έρθει μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Zurich Insurance Γκάι Μίλερ. 

Εάν δεν δώσει το μήνυμα αυτό, τότε ενδεχομένως θα υπάρξει μεγάλη αποσταθεροποίηση στην αγορά. 

1. Είναι όμως σίγουρη η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο;

Το πιθανότερο είναι ναι, λαμβάνοντας υπόψη πόσο πολλοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν ήδη σηματοδοτήσει το ενδεχόμενο μείωσης. 

Ακόμη και τα «γεράκια», όπως ο Ολλανδός Κλάας Νοτ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, ενώ ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν δεν έχει αντίρρηση ως προς αυτό. 

Ο Φρέντερικ Ντικροζέ, επικφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet Wealth Management, αναφέρει πως η ΕΚΤ θέλει να δει τα στοιχεία να είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση χωρίς να περιμένει βελτίωση, όπως επιθυμεί η Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Ακόμη και εάν υπάρξουν κάποιες ανοδικές εκπλήξει, δεν πιστεύω ότι αυτό θα εμποδισει τη μείωση», ανέφερε. Μία πιθανή ανησυχία παραμένει ο πληθωρισμός υπηρεσιών, που έχει κολλήσει στο 4% για μήνες, αντανακλώντας το σχετικά γρήγορο ρυθμό αύξησης των μισθών. 

2. Τι θα πει η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα;

Ενδεχομένως να σηματοδοτήσει ότι έρχονται μειώσεις. Το ερώτημα είναι πόσο ξεκάθαρο θα είναι το μήνυμα αυτό. 

Εάν η ΕΚΤ επιλέξει να είναι επιφυλακτική, ενδεχομένως να πει ότι τα στοιχεία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για μείωση ή ότι θα κινηθεί ανάλογα με τα στοιχεία, όπως εκτιμούν αναλυτές. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου έδειξαν ότι υποχώρησε στο 2,4% το Μάρτιο δίδοντας στην ΕΚΤ την εμπιστοσύνη να μειώσει τα επιτόκια. 

3. Τι θα πρέπει να δει η ΕΚΤ στα επικείμενα στοιχεία για τους μισθούς;

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θέλουν περαιτέρω ενδείξεις για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών, αφού μετριάστηκε στο 4,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 από το 4,7% του τρίτου τριμήνου. 

«Πιστεύω ότι η πρώτη μείωση του Ιουνίου θα λάβει χώρα ακόμη και εάν οι μισθοί δείξουν μέτρια βελτίωση», αναφέρει ο οικονομολόγος της UBS, Ρέινχαρντ Κλάους. 

4. Θα μπορούσε μία καθυστέρηση των επιτοκιακών μειώσεων από την Fed να αλλάξει την προοπτική για την ΕΚΤ;

Όχι πολύ. Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο αδύναμη από την αμερικανική, συνεπώς η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να κινηθεί πρώτη ακόμη και εάν η Fed δεν μειώσει τον Ιούνιο, σύμφωνα με αναλυτές. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Fed μειώσει πολύ λιγότερο απ΄όσο προσδοκούν οι αγορές. 

Εάν η Fed δεν μειώσει καθόλου φέτος, ο Mπρζέσκι της ING αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα κάνει δύο αντί για τρεις μειώσεις φέτος, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωριστικό αντίκτυπο από ένα εξασθενημένο ευρώ που θα μπορούσε να προκύψει από το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. 

5. Πόσο ανησυχητικές είναι οι αυξήσεις των τιμών πετρελαίου;

Όχι πολύ. Παρότι οι τιμές πετρελαίου έχουν αυξηθεί εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, οι σημερινές κινήσεις είναι πολύ μικρές συγκριτικά με αυτές που είδαμε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η όποια άνοδος του πληθωρισμού θα ειναι παροδική, αναφέρει ο οικονομολόγος της Berenberg, Σάλομον Φίντλερ. 

«Δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κινήσεις της ΕΚΤ σε πολύ μεγάλο βαθμό», σημείωσε. Όσο για τις τιμές φυσικού αερίου, που ώθησαν τον πληθωρισμό πάνω από το 10% το 2022, έχουν υποχωρήσει από τις αρχές του έτους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από EKT

 

Διαβάστε επίσης:

Θα έρθει νωρίτερα η μείωση επιτοκίων στην Ευρώπη;

ΕΚΤ: Το κόλπο των «περιστεριών» για μια δεύτερη επιτοκιακή μείωση τον Ιούλιο

ΔΝΤ: Διαφορετική η επίδραση των υψηλών επιτοκίων σε κάθε χώρα – Ποιες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News