Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 20:43
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Ανεβαίνουν οι τόνοι στις συζητήσεις για τις επιτοκιακές μειώσεις

ΕΚΤ: Ανεβαίνουν οι τόνοι στις συζητήσεις για τις επιτοκιακές μειώσεις

Η συζήτηση γύρω από το πότε η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια γίνεται ολοένα και πιο έντονη – ασκώντας πιέσεις στο δ.σ. οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω όταν θα αρχίσει η νομισματική χαλάρωση.

Ενώ σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν τις επιτοκιακές μειώσεις φέτος, δεν συμφωνούν ως προς το πότε θα πυροδοτήσουν το όπλο εκκίνησης. Η πλειοψηφία φαίνεται να ευνοεί τον Ιούνιο ή αργότερα, αν και αρκετοί κλίνουν προς τον Απρίλιο και ένας αρνείται να αποκλείσει τον Μάρτιο.

Οι αποκλίσεις υπογραμμίζουν το εύρος των απόψεων σχετικά με την τροχιά του πληθωρισμού και το μέλλον της επιβραδυνόμενης οικονομίας της Ευρώπης, με την αβεβαιότητα για χαλάρωση από την Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας να περιπλέκει επίσης τα πράγματα. Ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η συζήτηση στη Φρανκφούρτη θα βοηθήσει να διαμορφωθεί πόσο γρήγορα και κατά πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια.

«Γίνεται προφανές ότι δεν υπάρχει πλέον συναίνεση στο να διατηρηθούν τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε ο Karsten Junius, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής οικονομικής και στρατηγικής έρευνας στην Bank J. Safra Sarasin στη Ζυρίχη. «Αυτή η στάση ήταν μια προσέγγιση εξαρτώμενη από το χρόνο και έρχεται σε σύγκρουση με την προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα που έχει υιοθετήσει επίσημα η ΕΚΤ τώρα».

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί χαμηλότερα από τις προβλέψεις

Η Κομισιόν αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για φέτος και το επόμενο έτος

Source: European Commission

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε από το ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 στο 2,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω κοντά στο στόχο του 2% φέτος. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν: οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν να καλυφθεί η χαμένη αγοραστική τους δύναμη εξαιτίας του πληθωρισμού, τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο και οι δυσκολίες στη ναυσιπλοία της Ερυθράς Θάλασσας εξακολουθούν να απειλούν την αλυσίδα εφοδιασμού. 

Για τα «γεράκια» της ΕΚΤ – αλλά και για τους ουδέτερους αξιωματούχους, όπως η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αντιπρόεδρος Λουί ντε Γκίντος – θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο. 

«Η πρόσφατη μακρά περίοδος υψηλού πληθωρισμού υποδηλώνει ότι, για να αποφευχθεί η αναγκαστική υιοθέτηση μιας πολιτικής παρόμοιας με εκείνης της δεκαετίας του 1970, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην προσαρμόσουμε πρόωρα την πολιτική μας», είπε.

Οι απόψεις της Σνάμπελ ταυτίζονται με αυτές του διοικητή της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, ο οποίος επεσήμανε ότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι χειρότερο να χαλαρώνεις πολύ νωρίς παρά πολύ αργά. Μίλησε για «μια υψηλότερη τιμή στο τέλος σε οικονομικούς όρους».

Τα «γεράκια» φοβούνται επίσης για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, αφού οι αξιωματούχοι υποτίμησαν σοβαρά το πληθωριστικό σοκ που ξέσπασε το 2021 και το 2022. Η καθυστέρηση της μείωσης κατά έναν ή δύο μήνες, είπε ο Μπόρις Βούιτσιτς της Κροατίας, δεν θα «σημάνει πολλά» για την οικονομία.

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μέσα από τα μάτια traders και οικονομολόγων

Source: Bloomberg

Τα «περιστέρια» δεν είναι πεπεισμένα, λέγοντας ότι ο επίμονα ισχυρός αποπληθωρισμός θα βοηθήσει πιθανότατα να επιτευχθεί ο στόχος το 2024 και όχι στα μέσα του επόμενου έτους, όπως προβλέπουν οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ. Ανησυχούν επίσης για μια οικονομία που μόλις απέφυγε την ύφεση, αλλά και μήπως υπονομεύσουν το στόχο για τις τιμές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αντί για τη δεκαετία του 1970, κοιτάζουν το 2008 και το 2011, όταν η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια λίγο πριν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ και εν μέσω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Βλέπουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την αξιοπιστία και τις προσδοκίες για τις τιμές εάν επανέλθει το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού που ακολούθησε αυτές τις κρίσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η χαλάρωση της πολιτικής θα πρέπει να γίνει σύντομα, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Πορτογάλος ομόλογός του Μάριο Σεντένο. 

Την Πέμπτη, ο Έντουαρντ Σκικλούνα της Μάλτας είπε στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, να σταματήσει να δημιουργεί δικαιολογίες και να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Βιλερουά ντε Γκαλό είπε ότι «δεν είναι θέμα βιασύνης, αλλά το να ενεργούμε σταδιακά και ρεαλιστικά μπορεί να είναι προτιμότερο από το να αποφασίζουμε πολύ αργά και μετά να πρέπει να κάνουμε υπερβολική προσαρμογή».

Η σύγκρουση απόψεων είναι πολύ εμφανής και μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι δίδουν μία πιθανότητα 50% για μείωση τον Απρίλιο. Αυτό είναι πολύ πιο πιθανό από ό,τι σηματοδοτούν τα «γεράκια» – ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν έχει φτάσει στο σημείο να λέει ότι οι μειώσεις δεν είναι καθόλου εγγυημένες το 2024.

Μόλις τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για να καθορίσει την πολιτική, ο Σκικλούνα – στο άλλο άκρο του φάσματος – προειδοποίησε να μην απορρίψει τις απόψεις της αγοράς.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News