Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 11:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Μαζί με τους μισθούς ανεβαίνει και ο πληθωρισμός

Lagarde: Μαζί με τους μισθούς ανεβαίνει και ο πληθωρισμός

Η άνοδος των μισθών στην Ευρωζώνη γίνεται όλο και μεγαλύτερος παράγοντας τροφοδότησης του πληθωρισμού, όπως τόνισε σήμερα η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Christine Lagarde.

Παρότι το 2024 προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι και οι αρμόδιοι της χάραξης νομισματικής πολιτικής χρειάζονται κι άλλες «αποδείξεις» ότι οι τιμές θα επανέλθουν στον στόχο του 2%.

«Η άνοδος των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να γίνει όλο και σημαντικότερος παράγοντας στις δυναμικές του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε η Lagarde στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η συμβολή της κερδοφορίας στις εγχώριες πιέσεις στις τιμές συνέχισε να περιορίζεται, δείχνοντας ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι αυξήσεις μισθών καλύπτονται τουλάχιστον εν μέρει από τα περιθώρια κέρδους», συμπλήρωσε.

H ίδια σημείωσε επίσης ότι ενώ ο λεγόμενος «ανιχνευτής μισθών» της ΕΚΤ συνεχίζει να καταδεικνύει ισχυρές πιέσεις, οι συμβάσεις εργασίας δείχνουν ότι η κατάσταση εξισορροπήθηκε εν μέρει το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να διαφωνούν σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της τράπεζας απέναντι στον πληθωρισμό. Επίσης, ορισμένοι αναμένουν ότι θα πέσει νωρίτερα από τις προβλέψεις της τράπεζας, δεδομένου ότι ο δομικός πληθωρισμός έπεσε κατακόρυφα το 2023, αν και η πρόοδος φέτος ήταν μικρότερη.

«Ο δομικός πληθωρισμός – που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα – υποχωρεί σταδιακά, αλλά το κομμάτι των υπηρεσιών έδειξε σημάδια επιμονής», δήλωσε η ίδια.

«Τα νέα στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν αναιμική δραστηριότητα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», δήλωσε η Lagarde. «Ωστόσο, ορισμένες έρευνες προβλέψεων καταδεικνύουν ανάκαμψη μέσα στο έτος», σημείωσε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Berenberg Bank: Η ΕΚΤ έκανε λάθος με τα επιτόκια – Θα το παρακάνει και πάλι;

Ευρωζώνη: «Καμπανάκι» στις τράπεζες για τους κινδύνους των ακινήτων

Τι δείχνει ο νέος «ανιχνευτής μισθών» της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News