Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 15:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: «Καμπανάκι» στις τράπεζες για τους κινδύνους των ακινήτων

Ευρωζώνη: «Καμπανάκι» στις τράπεζες για τους κινδύνους των ακινήτων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί τις τράπεζες της Ευρωζώνης ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις εάν δεν έχουν επαρκή έλεγχο των κινδύνων που αντιμετωπίζουν από τα εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η εποπτική αρχή δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των κινδύνων από εμπορικά ακίνητα, στις συζητήσεις με τις τράπεζες που γίνονται  πριν από τα τεστ για την οικονομική τους ευρωστία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Αν και οι επιμέρους απαιτήσεις θα εφαρμοστούν πιθανότατα μόνο το επόμενο έτος, οι ανώτεροι αξιωματούχοι θεωρούν τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ως έναν τρόπο περιορισμού των ζημιών από την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Η εποπτική αρχή έχει δηλώσει ότι η αντιμετώπιση των ελλείψεων των τραπεζών στη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της.

Οι αγορές εμπορικών ακινήτων βρίσκονται σε απότομη πτώση, καθώς η περσινή άνοδος των επιτοκίων επέτεινε τις προκλήσεις από τη στροφή προς την εργασία από το σπίτι και την αλλαγή της συμπεριφοράς των λιανοπωλητών. Η ΕΚΤ ελέγχει τις πρακτικές δανεισμού των τραπεζών εδώ και αρκετά χρόνια και επανειλημμένα τις έχει κατηγορήσει για την ανάληψη υπερβολικού κινδύνου, μεταξύ άλλων τον Δεκέμβριο, όταν επικαλέστηκε στοιχεία ότι οι δανειστές υπερεκτιμούσαν τις εγγυήσεις.

Ευρωζώνη: «Καμπανάκι» στις τράπεζες για τους κινδύνους των ακινήτων-1

Το ενδιαφέρον έχει στραφεί τις τελευταίες ημέρες στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από τα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν υποστεί απότομες μειώσεις στις αποτιμήσεις τους. Τα ομόλογα της Deutsche Pfandbriefbank AG της Γερμανίας σφυροκοπήθηκαν αυτή την εβδομάδα, μετά από αυτά τραπεζών της Νέας Υόρκης και της Ιαπωνίας, λόγω ανησυχιών για την έκθεσή της στις ΗΠΑ.

Οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα δάνεια εμπορικών ακινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο. Προηγούμενη ανάλυση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, έναν άλλο εποπτικό φορέα, δείχνει ότι οι τράπεζες στη Γερμανία έχουν το υψηλότερο ποσοστό διασυνοριακής έκθεσης σε εμπορικά ακίνητα μεταξύ των τραπεζών από τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ.

moneyrview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Στο ραντάρ των επενδυτών για πιθανά προβλήματα από ΗΠΑ

Γέλεν: Πιθανή μία κατάρρευση από δανειστές στεγαστικών εκτός τραπεζικής αγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News