Business & Finance Τετάρτη 22/11/2023, 14:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η μείωση των επιτοκίων φέρνει αύξηση στη ζήτηση των στεγαστικών δανείων

ΗΠΑ: Η μείωση των επιτοκίων φέρνει αύξηση στη ζήτηση των στεγαστικών δανείων

Η μείωση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, οδηγεί ορισμένους Αμερικανούς, να κάνουν το βήμα απόκτησης κατοικίας με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χρηματοδότηση από κάποια τράπεζα.

Ο συνολικός όγκος των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε κατά 3% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Mortgage Bankers Association.

Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά σταθερού επιτοκίου 30 ετών (για δάνεια έως 726.200 δολαρίων), μειώθηκε σε 7,41% από 7,61% για δάνεια με προκαταβολή 20%.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα, καθώς τα εισερχόμενα στοιχεία έδειχναν μια οικονομία που δεν έχει μπει σε ύφεση, αλλά δίνει περισσότερες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού. Τα πιο πολλά επιτόκια στεγαστικών δανείων στην έρευνά μας μειώθηκαν», δήλωσε ο οικονομολόγος Joel Kan.

«Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους σε έξι εβδομάδες, αλλά παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα», πρόσθεσε.
Οι αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν κατά 4% από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά εξακολουθούσαν να είναι 20% χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

«Το μέσο μέγεθος δανείου σε μια αίτηση αγοράς ήταν 403.600 δολάρια, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2023», υπογράμμισε ο Kan.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου αυξήθηκαν κατά 2% για την εβδομάδα και ήταν μόλις 4% χαμηλότερες τις ίδιες μέρες πριν από ένα χρόνο. Τα επιτόκια σήμερα είναι περίπου 75 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, αλλά υπερδιπλάσια από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν υπήρξε μια τεράστια έκρηξη αναχρηματοδότησης. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίας με στεγαστικά δάνεια σήμερα έχουν επιτόκια πολύ χαμηλότερα από αυτά που θα έπαιρναν τώρα.

Ενώ η ζήτηση στεγαστικών δανείων κινείται ελαφρώς υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά, η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αδύναμη. Οι πωλήσεις ήδη υπαρχουσών κατοικιών τον Οκτώβριο μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με νέα έκθεση της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών των ΗΠΑ.

Και μπορεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι αναλυτές δεν αναμένουν σημαντική κινητικότητα στο εγγύς μέλλον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Λαγκάρντ: Πρόωρο να κηρύξουμε νίκη επί του πληθωρισμού

Προειδοποίηση Wunsch (ΕΚΤ): Τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων ίσως φέρουν αυξήσεις

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τέλος στα παχυλά κέρδη από τις επιτοκιακές αυξήσεις το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News