Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 15:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δείχνει ο νέος «ανιχνευτής μισθών» της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Τι δείχνει ο νέος «ανιχνευτής μισθών» της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη -η οποία ήδη κινείται σε υψηλά επίπεδα και απειλεί να κρατήσει τον πληθωρισμό ανεβασμένο για μεγαλύτερο διάστημα- έχει ακόμα δρόμο για να φτάσει στο σημείο καμπής. Αυτό τεκμαίρεται από έναν νέο δείκτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει στόχο να παρέχει πληροφορίες για την αύξηση των τιμών με πιο άμεσο τρόπο.

Η εκτίμηση, η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή, βασίζεται σε έναν ανιχνευτή μισθών που ανέπτυξε η ΕΚΤ από κοινού με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες για να αποκτήσει ταχύτερη εικόνα των μεταβολών στις αμοιβές των εργαζομένων, ένας παράγοντας που κρίνεται βασικός ως προς τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα της έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων.

Οι πιο πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2023 «δεν δείχνουν ακόμη σαφή ένδειξη καμπής για την υπό διαπραγμάτευση αύξηση των μισθών και η μεγάλη μέση διάρκεια των συμβάσεων σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει τους σημερινούς υψηλούς ρυθμούς αύξησης των μισθών στο μέλλον», ανέφερε η ΕΚΤ.

Τι δείχνει ο νέος «ανιχνευτής μισθών» της ΕΚΤ για τα επιτόκια-1

Ο νέος «ανιχνευτής μισθών» της ΕΚΤ θα μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μια εικόνα, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane. Πάντως, σύμφωνα με την ΕΚΤ, μπορεί μην έχουμε ακόμη σαφές σημείο καμπής στην αύξηση των μισθών, αλλά «διαπιστώνεται κάποια αποκλιμάκωση των μισθολογικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες». Συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων πληρωμών, ο σχετικός δείκτης της ΕΚΤ έδειξε ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 5,2% το τέταρτο τρίμηνο, από 5,4% τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Παρότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε σημαντικά πέρυσι, το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο κατά πόσο η δυναμική των μισθών και των εταιρικών κερδών ευνοεί την πορεία επιστροφής στον στόχο του 2%. 

Οι επενδυτές εικάζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού ήδη από τον Απρίλιο, αλλά αρκετοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα στοιχεία για τις αμοιβές του πρώτου τριμήνου δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι τότε και μεταθέτουν για τη συνεδρίαση του Ιουνίου μια σχετική απόφαση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Συγκρατημένες δηλώσεις Villeroy και Kazaks για τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News