Business & Finance Πέμπτη 25/01/2024, 07:08
BREAKINGVIEWS

Ο αόρατος εχθρός της ΕΚΤ: Το σπιράλ μισθών – τιμών

Ο αόρατος εχθρός της ΕΚΤ: Το σπιράλ μισθών – τιμών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει οι εργαζόμενοι να έχουν χαμηλότερες απολαβές. Εάν δεν μπει κάποιος περιορισμός στους μισθούς, λέει η πρόεδρος Christine Lagarde, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, όπως και τα επιτόκια δανεισμού.

Αυτό σημειώνει η στήλη BreakingViews του Reuters ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, όπου αναμένεται ευρέως να κρατήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού στο τρέχον, ιστορικό υψηλό επίπεδο. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς θα αναζητήσουν στις εξαγγελίες της Lagarde κάποια ένδειξη σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια, τις επόμενες κινήσεις για τη συρρίκνωση του ισολογισμού, αλλά και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τη σχέση του με την αύξηση των μισθών.

Ωστόσο, οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται μόνο για να «προφτάσουν» την άνοδο των τιμών. Και, σύμφωνα με το BreakingViews, όχι μόνο δεν διακυβεύουν την πτωτική πορεία του πληθωρισμού, αλλά μπορεί μάλιστα και να στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, οι μισθοί απέχουν ακόμη πολύ από τον πληθωριστικό ρυθμό: Το 2022 και το 2023, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 7% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης περίπου 4,3% στους μισθούς.

Κι όμως, η ΕΚΤ επιμένει ότι απαιτείται σημαντική επιβράδυνση των απολαβών, προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν ανησυχίες ότι «η άνοδος των μισθών εξακολουθούσε να είναι ισχυρή…με ελάχιστες ενδείξεις σταθεροποίησης». Σήμερα, η Lagarde είναι πιθανό να επαναλάβει αυτούς τους φόβους περί σπιράλ μισθών που ενισχύει τον πληθωρισμό και ανατροφοδοτείται.

Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι δείκτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας – ένας δείκτης που συνδυάζει τους μισθούς με την παραγωγικότητα των εργαζομένων – αυξήθηκε κατά 6,6% το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε ετησιοποιημένη βάση. Πρόκειται για ρυθμό-ρεκόρ, με εξαίρεση ένα τρίμηνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Ωστόσο, σημειώνει το BreakingViews, τα στοιχεία αυτά είναι παλιά και η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην πτώση της παραγωγικότητας, η οποία τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακάμψει, εφόσον οι εταιρείες σταματήσουν να προσλαμβάνουν -χωρίς λόγο- τεράστιο αριθμό εργαζομένων και εφόσον οι εναπομείναντες δουλέψουν σκληρότερα. Η ίδια η ΕΚΤ προβλέπει ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας θα επιβραδυνθεί στο 4,1% το 2024.

Οι μισθοί αυξάνονται με ακόμη βραδύτερο ρυθμό. Σύμφωνα με το Indeed, το οποίο παρακολουθεί τις προσφερόμενες αποδοχές σε αγγελίες εργασίας, ο μέσος όρος των μισθών στην Ευρωζώνη ανέβηκε με ετήσιο ρυθμό 3,8% τον Δεκέμβριο του 2023 από 4,8% τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτό είναι κοντά στο επίπεδο του 3%, το οποίο κατά την ΕΚΤ συνάδει με τον πληθωριστικό στόχο του 2%.

Στήριγμα για την οικονομία της Ευρωζώνης

Διάφορες εταιρείες, όπως η ΙΚΕΑ, η TotalEnergies και η Uber προχώρησαν σε αύξηση των μισθών των εργαζομένων τους, ενώ η γερμανική και η ολλανδική κυβέρνηση ανέβασαν τον κατώτατο μισθό. 

Αντί να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις αυτές μπορεί να δώσουν στην Ευρωζώνη μια άκρως απαραίτητη ώθηση. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2024, κάτω από τον μέσο όρο που διαμορφώθηκε μεταξύ 2015 και 2019 στο 1,7%. Σύμφωνα με το BreakingViews, δεδομένου ότι η Ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,8% φέτος, οι «φουσκωμένες» τσέπες των εργαζομένων δεν χρειάζεται να είναι η μεγαλύτερη ανησυχία της ΕΚΤ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Επιτόκια: Σε νέα βάση η συζήτηση μετά το Νταβός – Ο κρίσιμος Ιούνιος

Deutsche Bank: Το επιτοκιακό σοκ δεν έφερε καταστροφή στα ακίνητα – Οι λόγοι

Κεντρικές τράπεζες: Οι προειδοποιήσεις από τα «γεράκια» προσγειώνουν τους traders

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News