Business & Finance Πέμπτη 18/01/2024, 12:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια: Σε νέα βάση η συζήτηση μετά το Νταβός – Ο κρίσιμος Ιούνιος

Επιτόκια: Σε νέα βάση η συζήτηση μετά το Νταβός – Ο κρίσιμος Ιούνιος
Μια σαφής αλλαγή στάσης διαπιστώθηκε στο Νταβός: Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ διστακτικοί ακόμα και να συζητήσουν το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων, αρχίζουν σταδιακά να μιλούν με χρονικό ορίζοντα ενάρξεώς τους τον Ιούνιο.
 
Σε δηλώσεις της από το Νταβός, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde και αρκετοί άλλοι συνάδελφοί της απέρριψαν τα στοιχήματα της αγοράς για έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης πριν από τον Ιούνιο.
 
Ωστόσο, έδωσαν σήμα για την πιθανότητα μιας κίνησης γύρω στα μέσα του έτους, όταν θα γνωρίζουν περισσότερα για τον πληθωρισμό, τους μισθούς και την παραπαίουσα οικονομία, καθώς και για τη ζημιά στις αλυσίδες εφοδιασμού από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
 
Ερωτηθείσα από το Bloomberg σχετικά με μια μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, η Lagarde χαρακτήρισε την προοπτική «πιθανή». Παρότι προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα παραμένει σε σημαντικό βαθμό και ότι δεν είναι όλοι οι δείκτες εκεί που θα ήθελε η ΕΚΤ, η δήλωσή της άσκησε πίεση στις αγορές και ερμηνεύτηκε ως σαφής ένδειξη πρόθεσης.
 
«Οι δηλώσεις αποτέλεσαν μια μικρή έκπληξη – όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ λέει κάτι τέτοιο, είναι σαν μια άτυπη δέσμευση», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING. «Μετά τις δηλώσεις αυτές, μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο φαίνεται πλέον πολύ πιθανή», πρόσθεσε.
 
Από σήμερα, Πέμπτη, αρχίζει η επίσημη «εβδομάδα σιωπής» πριν τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα και ως εκ τούτου δεν αναμένονται άλλες δηλώσεις για τα επιτόκια τις επόμενες ημέρες, ενώ οι αξιωματούχοι αναμένεται να είναι επιφυλακτικοί στο να δώσουν guidance κατά τη δήλωσή τους που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 25 Ιανουαρίου.
 
Οι επενδυτές θα μελετούν τις τελευταίες δηλώσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Lagarde περιλάμβαναν μια προειδοποίηση ότι τα στοιχήματα της αγοράς που προβλέπουν υπερβολικές μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να περιπλέξουν τον στόχο της επίτευξης πληθωρισμού 2%, μέσω της χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
 
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε ότι το «καλοκαιρινό διάλειμμα» θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στιγμή για μια κίνηση, έχοντας προηγουμένως χαρακτηρίσει πρόωρη τη συζήτηση για το θέμα.
 
Στις επιθετικές δηλώσεις των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής ήρθαν να προστεθούν τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, παράλληλα με την υπέρβαση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Fitch: «Αντέχουν» τις επιτοκιακές αυξήσεις τα νοικοκυριά – Διαχειρίσιμο το κόστος

Κεντρικές τράπεζες: Οι προειδοποιήσεις από τα «γεράκια» προσγειώνουν τους traders

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News