BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Το επιτοκιακό σοκ δεν έφερε καταστροφή στα ακίνητα – Οι λόγοι

Deutsche Bank: Το επιτοκιακό σοκ δεν έφερε καταστροφή στα ακίνητα – Οι λόγοι

Το επιτοκιακό σοκ δεν έφερε, τελικά, κάποια καταστροφή στις αγορές κατοικιών, διαπιστώνει η Deutsche Bank, μελετώντας την πορεία των τιμών σε 33 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του γερμανικού επενδυτικού οίκου, από το 2021 έως το 2023, εν μέσω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν σε 21 χώρες και συνέχισαν να αυξάνονται σε 12 χώρες.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Γερμανία, όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 10%. Στον Καναδά, τη Δανία, την Σουηδία, το Λουξεμβούργο και την Κορέα, οι τιμές σημείωσαν πτώση από 7% έως 9%.

Στην Αυστραλία, την Τσεχία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία, η πτώση ήταν από 3% έως 5%. Και στις υπόλοιπες από τις 21 χώρες, οι τιμές υποχώρησαν ελαφρά.

Παρά τις σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων, οι τιμές των ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ μειώθηκαν μόνο πρόσκαιρα/ελαφρά, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Σε σχέση με το μέγεθος του επιτοκιακού σοκ και σε σχέση με τις προσδοκίες μας, αυτές είναι συγκριτικά μικρές μεταβολές στις τιμές», τονίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Μάλιστα, η μελέτη έδειξε ότι οι χώρες όπου τα επιτόκια αυξήθηκαν περισσότερο δεν εμφάνισαν μεγαλύτερες μειώσεις τις τιμές των ακινήτων. «Στην πραγματικότητα, δεν βρήκαμε κάποια σημαντική στατιστική σχέση ανάμεσα στις τιμές των κατοικιών και τα βραχυπρόθεσμα ή τα μακροπρόθεσμα επιτόκια», σημειώνεται.

Αυτό που έχει σημασία είναι τα θεμελιώδη της οικονομίας, καθώς σε γενικές γραμμές, ο υψηλότερος πληθωρισμός και ακόμα περισσότερο η υψηλότερη αύξηση των ενοικίων στήριξαν τις τιμές.

H Deutsche Bank διαπίστωσε, επίσης, ότι οι τιμές των ακινήτων εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση στις χώρες όπου η αγορά κατοικιών υπόκειται σε περισσότερα ρυθμιστικά μέτρα. Γενικά, οι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης έχουν περισσότερες  ρυθμίσεις στα ακίνητα, σε σχέση με την Ανατολική Ευρώπη και τις αγγλοσαξονικές χώρες. Στον σχετικό δείκτη Kholodilin, η Γαλλία και η Ολλανδία βρίσκονται υψηλότερα, ενώ η Ουγγαρία και η Ελλάδα χαμηλότερα.

Με τις αναλύσεις να δείχνουν ότι οι επιπτώσεις από τις μεταβολές στα επιτόκια περνούν στην πραγματική οικονομία με καθυστέρηση 12-18 μηνών αλλά και με φόντο τις προβλέψεις για μειώσεις επιτοκίων το 2024, η Deutsche Bank καταλήγει ότι οι αγορές κατοικιών έχουν σε μεγάλο βαθμό «χωνέψει» το επιτοκιακό σοκ. «Το νέο επιτοκιακό περιβάλλον αναμένεται να βοηθήσει να στηριχθούν οι τιμές των κατοικιών το 2024», σημειώνουν οι αναλυτές.  

Διαβάστε επίσης: 

Ράλι στα ακίνητα του Πειραιά – Αύξηση πάνω από 30% σε τιμές πώλησης και ενοίκια

Fitch: «Αντέχουν» τις επιτοκιακές αυξήσεις τα νοικοκυριά – Διαχειρίσιμο το κόστος

Χαμηλότερες ταχύτητες στο ράλι τιμών στα ακίνητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News