Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 09:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Οι υψηλές προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων δεν βοηθούν την ΕΚΤ

Lagarde: Οι υψηλές προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων δεν βοηθούν την ΕΚΤ

Τα επιθετικά στοιχήματα των αγορών για μειώσεις των επιτοκίων δεν βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο έργο τους, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, μιλώντας από το Νταβός.

Οι αξιωματούχοι βρίσκονται «στον σωστό δρόμο» στην προσπάθειά τους να ρίξουν τον πληθωρισμό, αλλά τα στοιχήματα των επενδυτών αποσπούν την προσοχή, είπε στο Bloomberg.

«Δεν βοηθά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, εάν οι προσδοκίες διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί», είπε η Lagarde.

Μία ημέρα πριν ξεκινήσει η «σιωπηλή περίοδος» που προηγείται των συνεδριάσεων της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, η Lagarde ενώνει τη φωνή της με εκείνες άλλων συναδέλφων της, στην προσπάθειά τους να αμβλύνουν τις προσδοκίες για τις μειώσεις των επιτοκίων.

«Είμαστε στον σωστό δρόμο, κινούμαστε προς το 2%, αλλά μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι (ο πληθωρισμός) είναι διατηρήσιμος στο 2% -μεσοπρόθεσμα- και έχουμε τα δεδομένα για να το υποστηρίξουμε, δεν πρόκειται να ανακηρύξω τη νίκη», είπε. «Οχι ακόμα».

Οι δηλώσεις της Lagarde έρχονται αφότου και ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel σημείωσε ότι το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια κατάλληλη συγκυρία για να αρχίσει η ΕΚΤ να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού, λέγοντας ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί κάτι τέτοιο τώρα.

Ο Αυστριακός Robert Holzmann, που επίσης συγκαταλέγεται στα γεράκια, προειδοποίησε ότι οι μειώσεις επιτοκίων δεν είναι καθόλου εγγυημένες για το 2024, επικαλούμενος κινδύνους, όπως οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν περίπου έξι μειώσεις επιτοκίων για φέτος, των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία, ξεκινώντας από τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μόνο τέσσερις μειώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Η πορεία των μισθών θεωρείται κρίσιμη για τις προοπτικές των τιμών. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε ξανά τον Δεκέμβριο στο 2,9%, από το 2,4% όπου είχε πέσει εν μέσω της αποκλιμάκωσής του το 2023. Αν και η αναζωπύρωση του πληθωρισμού θεωρείται προσωρινή, η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι αποπληθωριστικές τάσεις θα είναι πιο αργές φέτος.

«Είμαστε στο βλέποντας και κάνοντας», είπε η Lagarde σχετικά με τους μισθούς.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Lagarde: Μειώσεις επιτοκίων όταν βεβαιωθούμε για τον πληθωρισμό – Η προσοχή στους μισθούς

Holzmann (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν τα επιτόκια φέτος – Οι παράγοντες-κλειδιά

Οι χρησμοί για τα επιτόκια- Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News