Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 11:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι χρησμοί για τα επιτόκια- Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες 

Οι χρησμοί για τα επιτόκια- Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες 

Αβέβαια παραμένουν ακόμη τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζιτών αναφορικά με τα επιτόκια, με τους επενδυτές να παραμένουν σε επιφυλακή, περιμένοντας τη στιγμή που θα έρθει η πρώτη μείωση μετά από πολλούς μήνες συνεχών αυξήσεων και σταθερότητας. 

Σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Robert Holzmann, oι απειλές που απορρέουν από τον παρατεταμένο πληθωρισμό θα αποτρέψουν την ΕΚΤ από το να μειώσει τα επιτόκια φέτος — ακόμη και αν δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί η ύφεση. 

Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις —όπως αυτή στη Μέση Ανατολή— κινδυνεύουν να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις αγορές ενέργειας, ασκώντας πίεση στις τιμές που η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει.

«Η γεωπολιτική απειλή έχει αυξηθεί επειδή αυτό που είδαμε μέχρι τώρα από τους Χούθι — νομίζω ότι δεν είναι το τέλος, μπορεί να είναι η ώθηση σε κάτι πολύ πιο ευρείας βάσης, που θα επηρεάσει τη Διώρυγα του Σουέζ και θα αυξήσει τις τιμές εκεί», είπε ο Αυστριακός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο Νταβός της Ελβετίας, όπου παρευρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 

«Δεν πρέπει να βασιστούμε καθόλου στη μείωση των επιτοκίων για το 2024», τόνισε. 

«Από τη στιγμή που θα οριστεί μια τέτοια ημερομηνία, θα πυροδοτήσει αμέσως μια δυναμική που δεν μπορούμε να ελέγξουμε», δήλωσε ο Holzmann, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. «Και με όλες τις γνώσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν θα ήταν ειλικρινές να το κάνουμε γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός».

Joachim Nagel (Bundesbank): Ισως μπορούμε να περιμένουμε τις καλοκαιρινές διακοπές 

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Bloomberg Television, ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel συμφώνησε ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί νομισματική χαλάρωση, προτείνοντας να μην υπάρξει κίνηση πριν από το καλοκαίρι.

«Ίσως μπορούμε να περιμένουμε τις καλοκαιρινές διακοπές ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν θέλω να κάνω εικασίες», είπε στο Νταβός, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι θα παραμείνουν εξαρτημένοι από τα δεδομένα. «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για περικοπές».

Gita Gopinath (ΔΝΤ): Τα στοιχήματα της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων είναι «πρόωρα»

Οι προσδοκίες της αγοράς για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων είναι λίγο πρόωρες επειδή η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη τελειώσει, δήλωσε η Gita Gopinath, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνων σύμβουλος του αμοιβαίου κεφαλαίου είπε ότι ακόμη και μετά από απότομες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού τα τελευταία δύο χρόνια, η δουλειά εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί καθώς οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Θα πρέπει να περιμένουμε τα επιτόκια να μειωθούν κάποια στιγμή φέτος, αλλά με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε τώρα, αναμένουμε ότι αυτό θα είναι πιο πιθανό το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

Μακροπρόθεσμα, η Gopinath είπε ότι τα επιτόκια θα είναι κατά μέσο όρο υψηλότερα από ό,τι στην περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, όταν οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να τονώσουν τον πληθωρισμό.

Francois Villeroy de Galhau (ΕΚΤ): Σε «νέο κανονικό» τα επιτόκια

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Francois Villeroy de Galhau είπε ότι οι οικονομικοί μετασχηματισμοί, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, θα σημαίνουν υψηλότερα ποσοστά μακροπρόθεσμα. Υπογράμμισε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μπορούσαν να είναι σε ένα «νέο κανονικό» περίπου 2% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του κύκλου.

Ο Villeroy αρνήθηκε να αναφέρει πότε ακριβώς η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος δανεισμού, αναλύοντας αυτό που είχε σημειώσει τις τελευταίες εβδομάδες, ότι οι πρώτες μειώσεις στο κόστος δανεισμού θα πρέπει να γίνουν φέτος.

«Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη, συμφωνώ απόλυτα με τη Gita ότι η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», είπε ο Villeroy. Τα ποσοστά «δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερα από σήμερα και εκτός από μεγάλες εκπλήξεις – σαν τη Μέση Ανατολή – η επόμενη κίνησή μας θα είναι πιθανή μείωση φέτος».

Lagarde: Μειώσεις επιτοκίων όταν βεβαιωθούμε για τον πληθωρισμό 

Από την δική της πλευρά η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η τράπεζα θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια όταν πειστεί ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται στον στόχο του 2%. 

«Δεν μπορώ να σας δώσω ημερομηνίες για μειώσεις», είπε η Lagarde και πρόσθεσε: «Αλλά μπορώ να πω ότι εάν κερδίσουμε αυτή τη μάχη, εάν φτάσουμε στο 2% το 2025 όπως υπολογίζουμε και εάν αυτό επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία που θα έχουμε τους επόμενους μήνες, τότε τα επιτόκια θα αρχίσουν να χαμηλώνουν όταν έχουμε αυτή τη βεβαιότητα».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ομόλογα: Τα «γεράκια» της ΕΚΤ ανέβασαν τις αποδόσεις

Mohamed El-Erian: «Καμπανάκι» για νέες πληθωριστικές πιέσεις λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Νταβός: «Επισφαλής» η φετινή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, λέει έρευνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News